Γράφουν οι: Ναταλία Ζαχαρτζή – Βασιλική Παπαλάμπρου – Άννα Χατζηνταή, Εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης
Τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας είναι οι δομές που σχεδιάζουν και υλοποιούν τη συντριπτική πλειονότητα των παρεμβάσεων πρόληψης στην Ελλάδα, εδώ και 20 χρόνια. Αντιστοιχούν σε 67 αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, που καθεμιά τους συμβάλλεται σε ξεχωριστή, διμερή συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ που είναι εξειδικευμένος στη χορήγηση υποκαταστάτων και όχι στην πρόληψη. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησής τους είναι 13.000.000 ευρώ – κατά 50% από το Υπουργείο Εσωτερικών (μέσω των Κ.Α.Π. της αυτοδιοίκησης), κατά 50% από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας (ΚΑΕ 2555).
Το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης και εξελίξεις γύρω από αυτό
Με τον όρο «θεσμικό πρόβλημα» των Κέντρων Πρόληψης κωδικοποιούνται μια σειρά από ζητήματα λειτουργικά, οικονομικά, επιστημονικά, ηθικά, εργασιακά, νομικά, διαδικασιών, σχέσεων, αντιλήψεων, δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, που αντιμετωπίζουν τα 75 Κέντρα Πρόληψης της χώρας (στο εξής ΚΠ). Επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ύπαρξη και τη ζωή των δομών, τη φιλοσοφία, τις μεθόδους, το αντικείμενο και τις στοχεύσεις της δουλειάς μας – απολήγουν, δηλαδή, στους πολίτες.
Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις διαβεβαιώσεις του ως κυβέρνηση, ότι το θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξει, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας (Σεπτέμβριος 2016 – Απρίλιος 2017),για την επεξεργασία πρότασης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τα ΚΠ, δεν κατάφερε να καταλήξει σε ένα κοινό αποτέλεσμα. Στην ομάδα εργασίας συμμετείχε και το πανελλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στα ΚΠ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων βίωσαν ένα κλίμα χαμηλού επιπέδου ως προς:
Το αποτέλεσμα ήταν να συνταχθούν δύο «εναλλακτικά πορίσματα». Το ένα –το οποίο υπέγραψαν το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΑΝΑ και η ΕΝΠΕ- αλλοιωμένο ως προς τα αναγραφόμενα στα πρακτικά των συνεδριάσεων και ως προς την παράτυπη «τοποθέτηση» στα παραρτήματα, όλης της επιστημονικής τεκμηρίωσης του Σωματείου. Το άλλο -το οποίο υπέγραψαν το Σωματείο μας και η ΕΕΕΤΑ- εμπεριείχε την επιστημονική τεκμηρίωση στο κυρίως σώμα του πορίσματος και τα διορθωμένα αναγραφόμενα στα πρακτικά.
Σημειώνεται ότι Υπουργείο Εσωτερικών και ΚΕΔΕ δεν υπέγραψαν κανένα πόρισμα, αλλά και ότι μέχρι σήμερα δεν μας έχουν δοθεί αντίγραφα των δύο πορισμάτων, παρά τις έγγραφες αιτήσεις μας.
Σε κανένα από τα «εναλλακτικά πορίσματα» δεν προκρινόταν κάποια από τις επίσημες προτάσεις που κατατέθηκαν στην ομάδα εργασίας: Ούτε η πρόταση του Σωματείου μας για συγκρότηση ενός ενιαίου, δημόσιου φορέα πρόληψης, με επιστημονική και οικονομοτεχνική τεκμηρίωση 178 σελίδων, ούτε η πρόταση του ΟΚΑΝΑ (δίχως επιστημονική και οικονομοτεχνική τεκμηρίωση) για συγχώνευσή του με τα Κέντρα Πρόληψης, ούτε η πρόταση της ΚΕΔΕ για τη διατήρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
Από τότε, παρά τις επιστολές μας και τις προφορικές δεσμεύσεις από πλευράς Υπουργείου Υγείας για συναντήσεις και διάλογο, διανύουμε διάστημα επίσημης «σιωπής», με πολύ άσχημες επιπτώσεις στην καθημερινότητα στις δομές, η οποία χειροτερεύει λόγω των παρεμβάσεων των διοικήσεων στο έργο μας και της παροιμιώδους αδυναμίας του ΟΚΑΝΑ να ασκήσει, έστω, κάποια στοιχειώδη επιστημονική εποπτεία.
Ερωτήματα μέσα στη «σιωπή»
Τα ερωτήματα, που ακολουθούν, γεννιούνται μέσα από τα φωναχτά «μηνύματα», που κυκλοφορούν σκόρπια μέσα στην επίσημη «σιωπή». Είναι ερωτήματα που έχουμε υποχρέωση να θέτουμε, αφού εντάσσονται στο πνεύμα αναστοχασμού, που άλλωστε αποτελεί βασικό εργαλείο στη δουλειά των ΚΠ.
Δεν περιμένουμε απαντήσεις ούτε εμείς, ούτε οι πολίτες που επί 20 χρόνια δέχτηκαν και δέχονται τις υπηρεσίες μας (κατά μέσο όρο 100.000 κάθε χρόνο). Ρητορικά είναι τα ερωτήματα…
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ