Μπορεί το «άνοιγμα» του φαρμακευτικού επαγγέλματος να ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, αλλά οι επιστήμονες φαρμακοποιοί δεν είναι ακόμη διατεθειμένοι «να παραδώσουν τα όπλα».
Βασιζόμενοι σε ένδικα μέσα όπως είναι οι αποφάσεις του ΔΕΕ (δες εδώ) και η προσφυγή στο ΣτΕ (δες εδώ), καθώς επίσης και στην υιοθέτηση μιας κοινής γραμμής δράσης-στήριξης του φαρμακείου και του επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού (δες εδώ), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) συνεχίζει να «μάχεται» εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια αντιστροφής της πορείας που έχουν πάρει τα πράγματα.
Ένα επιπλέον «εργαλείο» στα χέρια των εκπροσώπων του κλάδου, αποτελεί η αξιοποίηση της εμπειρίας ευρωπαϊκών κρατών, στα οποία η πλήρης απελευθέρωση εφαρμόστηκε και απέτυχε. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Ουγγαρία, στην οποία λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, το επάγγελμα «ξανακλείνει». Αυτό που ισχύει σήμερα στο εν λόγω κράτος είναι ότι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να έχει άδεια φαρμακείου, αλλά πρέπει να συμμετέχει και φαρμακοποιός, ενώ δεν προβλέπονται χωροταξικοί ή πληθυσμιακοί περιορισμοί. Βλέποντας ότι το μοντέλο αυτό δεν λειτούργησε, το ουγγρικό κοινοβούλιο με νόμο που ψήφισε αποφάσισε ότι από 1/1/2016 το 51% της ιδιοκτησίας επανέρχεται στον φαρμακοποιό.
Λουράντος: «Θα τα κάνω… κόλαση!»
Η εξέλιξη αυτή έγινε με ενθουσιασμό δεκτή από τους Έλληνες φαρμακοποιούς, καθώς αποτελεί ενθαρρυντικό παράγοντα στη «μάχη» που δίνουν.
Η ανάρτηση του Προέδρου του ΠΦΣ, Κωνσταντίνου Λουράντου στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί σε κοινωνικό δίκτυο είναι χαρακτηριστική: «Μόλις παραλάβαμε τον ψηφισθέντα νόμο από το Ουγγρικό κοινοβούλιο που αφορά το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων και σύμφωνα με τον οποίο από 1/1/2016 το 51% της ιδιοκτησίας θα παραμένει στον φαρμακοποιό. Όλο το πακέτο (40 σελίδες) προωθείται σε Χουντή, Παπακωνσταντίνου, Ξανθό, Τσίπρα και θα τον πάρω μαζί μου στις Βρυξέλλες».
Ο κ. Λουράντος σε λίγες μέρες θα παραβρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα μιλήσει στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU), προβάλλοντας την κρίση των φαρμακείων στην Ελλάδα και ό,τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η ανησυχία είναι διάχυτη στον κλάδο ότι θα συναντήσει τα ίδια στο μέλλον.
«Όπως ενημέρωσαν τον ΠΦΣ οι Ευρωπαίοι περιμένουν την ομιλία μου για το ιδιοκτησιακό στις Βρυξέλλες κατά την Γ.Σ. της PGEU. Θα τους παρουσιάσω εξαιρετικές διαφάνειες για την κρίση των φαρμακείων στην Ελλάδα…. και ότι έχει συμβεί… Θα τα κάνω … κόλαση!!!!» καταλήγει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος των Ελλήνων Φαρμακοποιών.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ