Πυρά εκατέρωθεν εξαπέλυσαν από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες επιρρίφθηκαν από αμφότερες τις πλευρές για την πορεία της υγειονομικής κρίσης και την θνησιμότητα στην χώρα μας.
Άγνοια της πραγματικότητας καταλόγισε ο κ. Ξανθός στην κυβέρνηση, αποδίδοντας ευθύνες για «την πλήρη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ από την «κοβιντοποίηση», την υποχώρηση των standards ασφάλειας και ποιότητας στη φροντίδα, τη μη εξυπηρέτηση των πολιτών στις δημόσιες δομές, την εξάντληση των αντοχών και το σύνδρομο burn out του προσωπικού κ.ά.». Στην συνέχεια, ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση, προνοσοκομειακή ή τη μετανοσοκομειακή φροντίδα.
Το δάχτυλο κούνησε ο πρώην υπουργός για την «θνησιμότητα που κατατάσσει την Ελλάδα χώρα στην 1η χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης». Αποτυχημένη χαρακτήρισε την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας ο κ. Ξανθός «επειδή πίσω από κάθε κυβερνητική απόφαση υπάρχει η εμμονή με το νεοφιλελευθερισμό και η επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων. Έτσι εξηγείται η απροθυμία στήριξης του ΕΣΥ και επένδυσης στη Δημόσια Υγεία, η απροθυμία επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, η άρνηση συνταγογράφησης και αποζημίωσης των τεστ». Καταλήγοντας επέρριψε ευθύνες στη κυβέρνηση για την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ από 557 σε περισσότερες από 1.300. «Σε όλη σας τη θητεία των 4,5 ετών που κυβερνήσατε, προκηρύξατε 2.857 θέσεις. Στα δύο χρόνια η Νέα Δημοκρατία για ιατρικό προσωπικό έχει προκηρύξει 3.000 θέσεις και έπονται και άλλες προκηρύξεις τώρα. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 2.200 μόνιμες προσλήψεις ιατρών και υπάρχουν άλλοι 2.000 επικουρικοί γιατροί. Επιπλέον, υπηρετούν 15.000 επικουρικό προσωπικό, 14.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ενώ αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται να βγουν οι προκηρύξεις για μόνιμη στελέχωση 4.000 θέσεων νοσηλευτών, 910 θέσεων λοιπού προσωπικού και άλλες 700 θέσεις ιατρών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Ο ίδιος σημείωσε ότι διασφαλίστηκε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, περιλαμβάνοντας έναν ολιστικό σχεδιασμό για την πρόληψη, την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ.
Όσο για την επίταξη απάντησε ο κ. Πλεύρης ότι έχουν δοθεί από τον ιδιωτικό τομέα «860 κλίνες απλές Covid στο σύστημα και άλλες τόσες non-Covid. Με συνεννόηση και όχι να πληρώνουμε κενές κλίνες άμα γινόταν επίταξη», ενώ σχολίασε στην δυναμική των ΜΕΘ περιλαμβάνονται και μονάδες των ιδιωτικών νοσοκομείων. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να υποβληθούν σε χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά.
Σχετικά με την θνητότητα ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «το 89% των θανάτων δυστυχώς είναι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το 7,2% του πληθυσμού μας είναι άνω των 80 ετών», επισημαίνοντας ότι υπήρχε εμβολιαστικό κενό στην ηλικιακή αυτή ομάδα που επιχειρήθηκε να καλυφθεί με την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Αιχμές άφησε κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το κακό παράδειγμα του κ. Πολάκη, ο οποίος εμβολιάστηκε αφού κατέστη ο εμβολιασμός υποχρεωτικός.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ