Σύντομος, σαφής και περιεκτικός για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος του φαρμάκου εμφανίστηκε στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο γενικός διευθυντής της AbbVie, Πασχάλης Αποστολίδης.
“Μετά από 10 χρόνια ύφεσης και 8 δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο από όλες τις μνημονιακές χώρες, ευτυχώς οι προβλέψεις για την οικονομία δείχνουν να βελτιώνονται. Η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου του 2018 εισέρχεται σε μία περίοδο χαλαρής επιτήρησης, αλλά σε κάθε περίπτωση επιτήρησης. Είναι επιτακτική παρά ποτέ η ανάγκη ώστε η πολιτεία να καθίσει με όλους τους κλάδους της οικονομίας και να διαμορφώσει την ατζέντα της επόμενης ημέρας. Ένας από αυτούς είναι και ο χώρος του φαρμάκου, ο οποίος δέχεται πλήγματα και διεκδικεί τον ρόλο του μαύρου προβάτου, στις μέρες που ζούμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο γεν. δ/ντής της AbbVie τόνισε ότι το φάρμακο μπορεί να αναμετρηθεί με τις “ιερές αγελάδες” του τουρισμού και της ναυτιλίας. Την άποψη αυτή τη στήριξε στα εξής στοιχεία:
-Συνεισφορά 3,5% στο ΑΕΠ της χώρας
-Τρίτο με τα στοιχεία του 2017, ενώ ήταν δεύτερο εξαγωγικό προϊόν μετά τα πετρελαϊοειδή
-26.000 άμεσες θέσεις εργασίας, υψηλού επιστημονικού επιπέδου
-86.000 έμμεσες θέσεις εργασίας
-1 δισ. αξία των παραγώμενων φαρμάκων στην Ελλάδα
-28 εργοστάσια παραγωγής στη χώρα και μάλιστα χαμηλής όχλησης
-Συνεισφορά με πάνω 400 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές
Για τον κ. Αποστολίδη η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει clinical hub της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντλώντας σε βάθος 10ετίας 2 δις ευρώ από τα 35 συνολικά που επενδύει η φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη. Αντίστοιχες επενδύσεις γίνονται στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στο Βέλγιο, σημείωσε, μια αναντίστοιχη πληθυσμιακά χώρα με την Ελλάδα. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι σε μόλις 2 χρόνια η χώρα μας θα μπορούσε να προσελκύσει 250 εκ. ευρώ, καθώς διαθέτει καλό επιστημονικό δυναμικό. “Πρέπει να περιορίσουμε το brain drain” επισήμανε σχετικά.
Στην κατεύθυνση αυτή ο γεν. δ/ντής της AbbVie ζήτησε να υλοποιηθούν άμεσα μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και, παράλληλα, άλλες που υπάρχουν – όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση – να αξιοποιηθούν πλήρως. Υπογράμμισε δε, την ανάγκη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη αναμόρφωσης του ασφαλιστικού. “Έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα-παγκόσμια πρωτοτυπία, με τα γνωστά συστήματα beverage και bismark, με χρηματοδότηση μέσω των εργατικών/εργοδοτικών εισφορών ή και του κρατικού προϋπολογισμού. Εμείς δημιουργήσαμε και έναν τέταρτο χρηματοδοτικό πυλώνα που είναι το περίφημο rebate & clawback” ανέφερε. Κλείνοντας, ο κ. Αποστολίδης ζήτησε κίνητρα και απλοποίηση όλων των διαδικασιών και εξυγίανση του χώρου.
“Εμείς αποτελούμε το collateral damage στη διαμάχη των κομμάτων. Είναι ευθύνη της πολιτείας να επιβάλλει τους νόμους για το δίκαιο επιχειρείν και την υγιή ανταγωνιστικότητα” κατέληξε.
Πηγή: banks.com.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ