Υπεύθυνη για 1,4 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο (περισσότερων από τον HIV και την μαλάρια) είναι η ιογενής ηπατίτιδα, η οποία αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες κίρρωσης του ήπατος και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Ωστόσο, με τον διαθέσιμο εμβολιασμό, την αποτελεσματική θεραπεία της Ηπατίτιδας B και την ολοκληρωτική θεραπεία της Ηπατίτιδας C, η εξάλειψη της νόσου μπορεί να γίνει εφικτή.
Θεμελιώδες βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η ομόφωνη συμφωνία 194 κρατών στις 28 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο της 69ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που έλαβε χώρα στην Γενεύη της Ελβετίας. Η συμφωνία αφορά στην υιοθέτηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Ιογενή Ηπατίτιδα, με στόχο την εξάλειψη νόσου έως το 2030. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκόσμια κυβερνητική δέσμευση στα χρονικά, όσον αφορά τις Ηπατίτιδες B και C, στη βάση της οποίας τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ αναλαμβάνουν την εφαρμογή μιας σειράς από σχεδιασμούς πρόληψης και θεραπείας, οι οποίοι θα μειώσουν τους ετήσιους θανάτους κατά 65% και θα αυξήσουν την θεραπεία κατά 80%, σώζοντας 7,1 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.
«Η υιοθέτηση της Στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ιογενή Ηπατίτιδα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας, μιας ασθένειας που επηρεάζει 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Συγχαίρουμε τις κυβερνήσεις για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και την μεγάλη φιλοδοξία τους», τόνισε η πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ηπατίτιδα (World Hepatitis Alliance), Raquel Peck. «Εάν οι κυβερνήσεις παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο και τηρήσουν τις δεσμεύσεις, θα γίνουμε μάρτυρες της εξάλειψης μιας εκ των μεγαλύτερων παγκόσμιων απειλών της ανθρώπινης υγείας» πρόσθεσε.
Παρόλο που η υιοθέτηση της Στρατηγικής καταδεικνύει αξιοθαύμαστη πολιτική βούληση, είναι γεγονός ότι θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια προκειμένου η εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας να γίνει πραγματικότητα. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, μόλις 36 χώρες είχαν έτοιμα εθνικά σχέδια για την ηπατίτιδα, ενώ 33 κράτη είχαν αντίστοιχα εθνικά σχέδια δράσης σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει πως 125 κράτη-μέλη του ΠΟΥ δεν διαθέτουν καθόλου εθνικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν αυτήν την θανάσιμη ασθένεια. Καθίσταται λοιπόν εμφανής η ζωτική ανάγκη για αύξηση των πόρων και της προτεραιότητας από την μεριά των κυβερνήσεων για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Με σκοπό να διασφαλιστεί η τήρηση της δέσμευσης των χωρών, η Παγκόσμια Συμμαχία για την Ηπατίτιδα (World Hepatitis Alliance) και τα 230 κράτη-μέλη της θα λανσάρουν ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ηπατίτιδα (28 Ιουλίου 2016 το «NOhep», το πρώτο παγκόσμιο κίνημα με σκοπό να συγκεντρώσει τη στήριξη της κοινής γνώμης ως προς την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ