Skip to content

Παχυσαρκία: Πως αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος για σοβαρή COVID-19

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Με δεδομένο ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την COVID-19 η απώλεια βάρους μπορεί να λειτουργήσει ως το αντίδοτο για την ευπαθή αυτή ομάδα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή διατροφή ενισχύει το ανοσιοποιητικό σύστημα.

Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 αυξάνεται δραματικά με κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ακολουθώντας το δρόμο της Ιατρικής εν μέσω πανδημίας«και η επιστήμη της Διατροφής – Διαιτολογίας έκανε επίσης ερευνητικά άλματα προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης στο σύγχρονο αυτό πόλεμο κατά του SARS-CoV-2. Έτσι για παράδειγμα, σήμερα γνωρίζουμε ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης, αυξημένη οξύτητα συμπτωμάτων και αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής στην εντατική και θανάτων» επισημαίνουν ο  δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και η Μαρία Βοϊτσίδου Διαιτόλογος – Διατροφολόγος.

«Ομοίως», προσθέτουν «συσχετίσεις έχουν δειχθεί ερευνητικά για τη βιταμίνη C, άλλα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο και γενικότερα διατροφή που προάγει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού. Μεταξύ των ισχυρών συσχετίσεων που καταγράφονται ερευνητικά είναι κι αυτή της παχυσαρκίας με την COVID-19».

 

Κίνδυνοι για τους παχύσαρκους:

  • -Διατρέχουν 46% περισσότερο κίνδυνο να κολλήσουν SARSCoV-2 σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος
  • -Έχουν 113% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να νοσηλευτούν
  • -Έχουν 74% υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ
  • -Έχουν 48% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η  απώλεια βάρουςΜια μεγάλη αναδρομική μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο  JAMA Surgery  κατέδειξε ότι η σημαντική απώλεια βάρους συνδέθηκε με:

1.      -Χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας

2.      -Χαμηλότερη ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο

3.      -Λιγότερα σοβαρά συμπτώματα από λοίμωξη COVID-19.

«Τα ευρήματα λοιπόν της μελέτης έδειξαν, ότι η παχυσαρκία είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19» επισημαίνουν ο δρ Παπαλαζάρου και η κ. Βοϊτσίδου. Ωστόσο η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον Nissen, καρδιολόγο και συγγραφέα της μελέτης.

Γιατί όμως η παχυσαρκία αποτελεί απειλή;

Τα λιποκύτταρα δημιουργούν χρόνια φλεγμονή και δημιουργούνται θρόμβοι. Η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά και το συκώτι εξάγει χημικές ουσίες κυτοκίνης που προκαλούν βλάβη στους ιστούς και διάφορα αγγειακά προβλήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο COVID-19.Επιπρόσθετα, οι παχύσαρκοι δεν αναπνέουν με την ίδια ευκολία όσο τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος επιδρούν καθοριστικά στη σοβαρότητα της νόσου COVID-19, που είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού! Αξιοσημείωτο είναι πως από τις μελέτες προκύπτουν ποσοστά θανάτων από COVID-19 έως και 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι/παχύσαρκοι.

 

Αναστάσιος ΠαπαλαζάρουΒιταμίνη DΔιαιτολογίαΜαρία ΒοϊτσίδουΠαχυσαρκίαΣοβαρή covid-19

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς θα εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στο εξωτερικό
Λουράντος ειρωνεύεται Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...