«Όλα τα ‘χε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε»… Το γνωμικό αυτό ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας Φραγκίστας, το οποίο λειτουργεί δίχως θέρμανση εδώ και κάμποσο καιρό, ως αποτέλεσμα της διοικητικής υπαγωγής του στη δικαιοδοσία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβη με όλες της πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στη χώρα, με επιχείρημα την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Το θέμα ανέδειξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ευρυτανία, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του τοπικού ιατρικού συλλόγου.
Αναμονή, εξετάσεις και διανυκτέρευση υπό το 0
Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα, το Virus επικοινώνησε με το Διευθυντή του ΚΥ Φραγκίστας, Νίκο Παπανικολάου, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία στην ΥΠΕ από το Μάιο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες. Το θέμα αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς. Απλά εμείς αντιμετωπίζουμε οξύτατα προβλήματα με δεδομένο ότι όταν είσαι στους -8 βαθμούς Κελσίου και 3 μήνες δεν σου δίνει πετρέλαιο, είναι ένα θέμα. Εξεταστήριο, χώρος αναμονής, χώρος επειγόντων, ο χώρος που πέφτει να κοιμηθεί ο εφημερεύον γιατρός, αντιλαμβάνεστε ότι όλα παγώνουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε καρδιογράφημα! Άλλωστε και το νομικό πλαίσιο το ορίζει αυτό, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας προϋποθέτουν ένα περιβάλλον πολιτισμένο».
Το πρόβλημα ξεκινάει από την ΥΠΕ η οποία δεν έχει καταφέρει να πληρώσει τον τοπικό προμηθευτή και βεβαίως εκείνος δεν δίνει πετρέλαιο.
«Κάποιες μέρες εφημερεύουμε στους 3 βαθμούς, κάποιες μέρες μας βάζει πετρέλαιο ο Δήμος Αγράφων και βεβαίως δεν υπάρχει εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου.
Στη «γύρα» για τα απολύτως απαραίτητα
Η απουσία θέρμανσης, ωστόσο, είναι όμως μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» όπως αποδεικνύεται… Το ΚΥ Φραγκίστας είναι «γυμνό» τόσο από χαρτί συνταγογράφησης όσο κι από βενζίνη για την κίνηση των ασθενοφόρων.
«Τα ασθενοφόρα εδώ και 20 μέρες κινούνται με δανεική βενζίνη από δωρεά της περιφέρειας ή του Δήμου, που κι αυτοί είχαν πρόβλημα γιατί δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη γ’ αυτούς και έπρεπε να βρουν με ποιο τρόπο θα τη δικαιολογήσουν. Στο μεταξύ, χαρτί για να γράφουμε συνταγές το αγοράζουμε μόνοι μας, κάποια στιγμή μας έδωσε και ο Δήμος» εξηγεί με αγανάκτηση ο Διευθυντής του ΚΥ. Και προσθέτει «φανταστείτε ότι ακόμη και φάρμακα και υγειονομικό υλικό μόλις προχθές άρχισαν να μας δίνουν από τα νοσοκομεία».
Γιατροί «πολυεργαλεία»
Το ίδιο τραγικά όμως – και όχι μόνο το τελευταίο 3μηνο – αλλά για πολλά χρόνια, είναι τα κενά στο προσωπικό που στελεχώνει το ΚΥ Φραγκίστας. Καθημερινά τις πρωινές βάρδιες βγάζει 1 γιατρός, ενώ σε ότι αφορά τους αγροτικούς γιατρούς στην Ευρυτανία, μόλις 4 έμειναν να «φυλούν Θερμοπύλες» από τους 6 που ήταν πέρυσι και τους 22 παλιότερα. Μάλιστα, οι 3 καταθέτουν τις παραιτήσεις τους το επόμενο διάστημα έχοντας ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους, αφού όχι μόνο κάνουν εφημερίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί ακόμα ώστε να μην γνωρίζουν αν θα τις πληρωθούν, μα ταυτόχρονα καλύπτουν και τις ανάγκες των διακομιδών.
«Κάθεται ο ένας γιατρός μόνος του και ο άλλος κάνει τον τραυματιοφορέα μαζί με τον οδηγό στο ασθενοφόρο. Ο άλλος γιατρός μένει 7-8 ώρες ολομόναχος, χωρίς φύλακα, χωρίς νοσηλεύτρια, ούτε τηλεφωνήτρια ούτε καθαρίστρια» αναφέρει ο Διευθυντής του ΚΥ Φραγκίστας.
4 γιατροί για 10.000 βαριά άρρωστους γέροντες
Την ίδια στιγμή, σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρυτανία δεν υπάρχει ούτε 1ας ιδιώτης γιατρός ως εναλλακτική λύση. Έτσι, οι περίπου 10.000 μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής απευθύνονται αποκλειστικά στο ΚΥ Φραγκίστας για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα.
Η δε μετακίνηση με ίδια μέσα προς αυτό, είναι αδύνατη λόγω της ηλικίας των κατοίκων (μ.ό. 65 έτη), του υψηλότατου κόστους για μίσθωση ταξί (80 ευρώ) και του διαλυμένου οδικού δικτύου μετά τις πρόσφατες πλημμύρες.
«Η Ευρυτανία έχει χαρακτηριστεί ως η 2η γηραιότερη περιοχή της Ευρώπης μετά από μια περιοχή της Πορτογαλίας», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου, προσθέτοντας ότι ο πληθυσμός αυτός είναι φτωχός και χαρακτηρίζεται από πολυνοσηρότητα.
Τα προαναφερόμενα προβλήματα, που διαπίστωσε και ο ΠΙΣ κατά την περιοδεία του στις δομές υγείας της Ευρυτανίας, αναμένεται να τεθούν το επόμενο διάστημα στο Υπουργείο Υγείας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ