Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των σηπτικών ασθενών, δηλαδή των ασθενών ο ανοσιακός μηχανισμός των οποίων στρέφεται εναντίον του ως αποτέλεσμα τροποποίησης που έχει υποστεί από μικρόβια. Η κατάσταση αυτή που ονομάζεται σήψη (χαρακτηρίζεται και σηπτικό σύνδρομο), αποτελεί μια μορφή ακραίας λοίμωξης, η οποία οδηγεί σε οργανική δυσλειτουργία ή ακόμα και στο θάνατο.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου ATHENA 2017, μία από τις κορυφαίες διεπιστημονικές εκδηλώσεις στον τομέα των σοβαρών λοιμώξεων, τουλάχιστον 120.000 Έλληνες προσβάλλονται ετησίως από σήψη. Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, ποσοστό 35-40% αυτών πεθαίνει.
“Πρόκειται για ένα φαινόμενο των καιρών” ανέφερε ο αναπλ. καθηγητής Παθολογίας, Ευάγγελος Γιαμαρέλλος – Μπουρμπούλης, εξηγώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσούν και τελικά καταλήγουν είχαν ιστορικό συνοσηρότητας. “Σύγχρονες νόσοι όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες κ.λπ., δημιουργούν ιδανικό υπόβαθρο” συμπλήρωσε.
Για τους ειδικούς, η επιβίωση του σηπτικού ασθενή είναι συνυφασμένη με την ταχύτητα παροχής της κατάλληλης θεραπείας, προκειμένου να μην εγκατασταθεί το λεγόμενο σηπτικό σοκ.
“Συνήθως τα περιστατικά που βλέπουμε στα νοσοκομεία, έχουν βαλτώσει για μέρες στο σπίτι. Όμως είναι απαραίτητο ο σηπτικός ασθενής να λάβει ενδοφλέβια αντιβίωση και ορό μέσα σε μία ώρα από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Να πάει, λοιπόν, πρώτα σε ένα ιατρείο ή ένα κέντρο υγείας κι ας καθυστερήσει η μεταφορά του στο νοσοκομείο για τα περαιτέρω” επισήμανε ο κ. Γιαμαρέλλος.
Ποια είναι, λοιπόν, τα σημάδια που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν; Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η σήψη δεν χτυπά σαν κεραυνός εν αιθρία. Η σύγχυση, ο λήθαργος, η δύσπνοια και η υποθερμία αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα. Άλλα, επίσης, συχνά είναι: η έντονη αδιαθεσία, η ανορεξία, ο υψηλός πυρετός, η κατάπτωση, η ωχρότητα, η ανορεξία, η ταχυκαρδία, η ταχύπνοια, η πτώση της αρτηριακής πίεσης, τα οιδήματα και η αιμορραγία.
Η πρώτη μελέτη προσωποποιημένης θεραπείας στον κόσμο
Για τους ειδικούς, το μέλλον στην αντιμετώπιση του σηπτικού συνδρόμου είναι η προσωποποιημένη (άλλως στοχευμένη) θεραπεία. Δηλαδή, οι ασθενείς ομαδοποιούνται σε διαφορετικό είδος θεραπείας ανάλογα με τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τους εξετάσεων κι εν συνεχεία εφαρμόζεται ο γονιδιακός έλεγχος.
“Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων αναδεικνύουν το μηχανισμό λειτουργίας του ανοσιακού συστήματος, ο οποίος μπορεί να διαφέρει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή” διευκρίνισε ο καθηγητής.
Η πρώτη παγκοσμίως μελέτη προσωποποιημένης θεραπείας έχει ξεκινήσει από την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης σε 12 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ελλάδα, μετά από έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Στην PROVIDE, όπως ονομάζεται η μελέτη, έχουν ενταχθεί 130 ασθενείς του ΠΓΝ “Αττικόν”. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του 2018.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ