Σήμερα, ξεκίνησε μία εντυπωσιακή πρωτοβουλία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην οποία συμμετέχουν κυβερνήσεις, ιδρύματα και επιχειρήσεις. Σκοπός η επιτάχυνση ανάπτυξης, παραγωγής και ισότιμης διανομής διαγνωστικών τεστ, φαρμάκων και εμβολίων κατά του COVID-19.
Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο: “Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator” και ο μεγαλεπήβολος στόχος είναι να συγκεντρωθούν συνολικοί πόροι περίπου 7,5 δις ευρώ. Η επίσημη έναρξη του διεθνούς εράνου θα γίνει στις 4 Μαΐου σε εκδήλωση που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας έγινε με παγκόσμια τηλεδιάσκεψη, στην οποία πήραν μέρος ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν, η γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ, και οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τ. Κόντε, της Ισπανίας Π. Σάντσεθ, της Νορβηγίας Ε. Σόλμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού στη Βρετανία Ντ. Ράαμπ και εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει την προεδρία των G20 κ.ά.
Από την τηλεδιάσκεψη έλαμψαν διά της απουσίας τους οι ΗΠΑ, γεγονός που ασφαλώς μειώνει τη δυναμική της πρωτοβουλίας, αφού σκοπός είναι η παγκόσμια συνεργασία και ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν ηγέτιδα δύναμη στην έρευνα και ανάπτυξη διαγνωστικών, φαρμάκων και εμβολίων. Πρόσφατη μελέτη άλλωστε έδειξε ότι το 48% των κλινικών δοκιμών για νέα εμβόλια διεξάγονται στις ΗΠΑ.
Από την άλλη, παίρνει μέρος το ίδρυμα Bill & Melinda Gates και στην τηλεδιάσκεψη μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της ίδιας της Melinda Gates, η οποία κάλεσε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και επιστήμονες να συνεργαστούν. Φυσικά, την υποστήριξή τους εξέφρασαν σύσσωμοι οι αφρικανικοί ηγέτες, καθώς οι χώρες τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτες με αδύναμα συστήματα υγείας και ελάχιστους πόρους για την προμήθεια τεστ, φαρμάκων και εμβολίων
Εκτός των άλλων, μετέχουν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, αλλά και διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η διεθνής συμμαχία για τις πανδημίες CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) και η GAVI (The Vaccine Alliance), η οποία ασχολείται με τη διενέργεια εμβολιασμών σε φτωχές χώρες.
Από την πλευρά των επιχειρήσεων, την υποστήριξή τους εξέφρασαν εκπρόσωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (IFPMA), της International Generic and Biosimilar medicines Association (IGBA) και της Developing Countries Vaccine Manufactures Network (DCVMN).
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, σημειώνοντας ότι για μία ακόμη φορά ότι μόνο με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο νέος ιός. Ενδιαφέρον έχει ότι υπεύθυνος για το πρόγραμμα έχει αναλάβει ο Σερ Άντριου Γουίτι, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της GSK.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ