Με τη συμμετοχή 3000 ιατρών πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Workshop) την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βοστώνη των ΗΠΑ στο συνεδριακό κέντρο J.B. Hynes.
Το συνέδριο κάλυψε όλο το φάσμα του πολλαπλού μυελώματος, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και τις επιπλοκές της νόσου καθώς και των νεότερων θεραπειών που αναπτύσσονται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανοσοθεραπεία με τροποποιημένα λεμφοκύτταρα (CAR-T cells), που αποτελεί μεγάλη ελπίδα για την ίαση της νόσου.
Στο σημαντικό αυτό συνέδριο, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος έδωσε την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου.
Σε αυτή ανέδειξε «τα αναπάντητα ερωτήματα στη Θεραπευτική του Μυελώματος το 2019», ενώ ανέπτυξε και το θέμα των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική της νόσου.
Ο καθηγητής Αιματολογίας, Ευάγγελος Τέρπος παρουσίασε τη θεραπεία της οστικής νόσου του πολλαπλού μυελώματος, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας Ευστάθιος Καστρίτης ανέλυσε τις θεραπευτικές επιλογές στην πρώτη γραμμή της μακροσφαιριναιμίας του Waldenstrom, που είναι μια άλλη πλασματοκυτταρική δυσκρασία, σπανιότερη του πολλαπλού μυελώματος.
Ο Πρύτανης και άλλα στελέχη του ΕΚΠΑ παρουσίασαν 16 προφορικές και αναρτημένες εργασίες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκε το πρωτοποριακό κλινικό και ερευνητικό έργο που γίνεται στο ΕΚΠΑ και αφορά στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες,
Αξιοσημείωτο είναι ότι το βραβείο του νέου ερευνητή για τη βασική έρευνα στο πολλαπλούν μυέλωμα απονεμήθηκε στον απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Μητσιάδη, ο οποίος είναι Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard.
Το βραβείο αφορά τις μελέτες του Έλληνα Καθηγητή για την ανεύρεση νέων μορίων που στοχεύουν το μυελωματικό κύτταρο. Πολλές από αυτές έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα στη θεραπευτική της νόσου.
Σημειώνεται ότι το συνέδριο, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση για το πολλαπλούν μυέλωμα παγκοσμίως, ενώ η Παγκόσμια Εταιρεία του Πολλαπλού Μυελώματος αποτελεί τον κύριο παγκόσμιο φορέα για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος και την ενημέρωση ασθενών και συγγενών τους.
Η χώρα μας, μέσω της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μετέχει ενεργά στη λειτουργία της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος και κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση μεταξύ των χωρών που ασχολούνται με τη θεραπεία και την έρευνα στο πολλαπλούν μυέλωμα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ