Τον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας ζητά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι ακόμη έχουν κατατεθεί προτάσεις και για την αλλαγή εφημέρευσης ομάδων νοσοκομείων. Στόχος είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών χωρίς αναμονές, σύμφωνα με την κ. Παγώνη.
Έμφαση πρέπει να δοθεί στο τέλος των πολύωρων αναμονών στις γενικές εφημερίες και να μην υπάρχουν ράντζα, σύμφωνα με όσα η κ. Παγώνη υποστήριξε μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Αποστολίδη. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό όργανο έχει δώσει γραπτές προτάσεις για το θέμα της εφημέρευσης. Μάλιστα, η κ. Παγώνη εντόπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική καθώς εκεί ξανά εμφανίζεται το φαινόμενο των ράντζων. Η ίδια στηλίτευσε το φαινόμενο των μεγάλων αναμονών στα ΤΕΠ.
Επίσης, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε στα λεγόμενά τη «μεγάλη έλλειψη παθολόγων» και κάλεσε το Υπουργείο Υγείας «να δει πώς μπορεί να λύσει το πρόβλημα». Η κ. Παγώνη εκτίμησε στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη. Επιπρόσθετα, για την υποστελέχωση σε υγειονομικές δομές στα νησιά αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, η κ. Παγώνη υποστήριξε πως χρειάζεται «να ανασχεδιαστεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας» προκειμένου να γνωρίζουμε την ανθρωπογεωγραφία και να είμαστε σε θέση να αποτυπώσουμε τις ανάγκες υγείας της κάθε περιοχής. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατόν «να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πόσοι γιατροί υπάρχουν σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, ποιες ειδικότητες καλύπτουν και πού πρέπει να ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό».
Η κ. Παγώνη υποστήριξε ότι οι μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία των νησιών και της περιφέρειας προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στους γιατρούς, με αποτέλεσμα μια αλυσίδα από παραιτήσεις, δραστηριοποίηση στον ιδιωτικό τομέα ή αναζήτησε εργασίας στο εξωτερικό. Στις εργασιακές συνθήκες και απολαβές αναφέρθηκε ακόμη η κ. Παγώνη που συντείνουν στο brain drain σχολιάζοντας ότι «Το μισθολόγιο των γιατρών στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των γιατρών που εργάζονται σε άλλες χώρες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που φεύγουν από τη χώρα μας , ενώ δεν υπάρχουν κίνητρα επανόδου». Ωστόσο, η κ. Παγώνη αποσαφήνισε ότι οι παράγοντες φυγής από το ΕΣΥ δεν είναι μόνο οικονομικοί, ενώ ζήτησε από το Υπουργείο μια συνολική λύση για τα νησιά αλλά και γενικότερα τις επιβαρυμένες περιοχές της χώρας,» όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Χρειάζεται ένα πακέτο στοχευμένων μέτρων. Εμείς, έχουμε προτείνει συγκεκριμένα κίνητρα τα οποία θεωρούμε ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ