Τον έντονο φόβο υπολειτουργίας και τεράστιας υποβάθμισης του τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβάτοτητας στο Νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία» εξέφρασαν υγειονομικοί και γονείς παιδιών σε κινητοποίηση τους που φάινεται ότι απέφερε κάποιους καρπούς. Η έλλειψη προσωπικού θα έχει συνέπειες σε ένα ζωτικό και μοναδικό Παιδιατρικό Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας, επιφέροντας μεγάλες οικονομικές δυσκολίες για τους ασθενείς και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Συγκεκριμένα, υπό απειλή τίθεται το έργο τους τμήματος όπως τονίστηκε σε κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων παιδιών με ανοσοανεπάρκεια, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων Παιδιών ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, της 5μελους επιτροπής ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου και της Συντονιστικής Επιτροπής Αναπήρων. Το μέλλον του τμήματος προβλέπεται ζοφερό καθώς στη θέση τους θα παραμείνουν μόνο δυο γιατροί, δυο Βιολόγοι /Βιοχημικοί. Ενδεικτικό της υστέρησης ανθρώπινων πόρων είναι ότι από τους οκτώ Τεχνολόγους/ Παρασκευαστές μένουν μόνο τρεις και από τρεις νοσηλευτές παραμένει μια νοσηλεύτρια!
«Πυρά» εξαπολύουν γονείς και εργαζόμενοι προς την Πολιτεία υποστηρίζοντας ότι «με κριτήριο τα κέρδη που αποφέρει η παιδιατρική περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα, κάθε χρόνο, με κάθε κυβέρνηση, η κατάσταση και στο συγκεκριμένο Τμήμα επιδεινώνεται». Φρένο ζητούν να μπει στην παρακμή του τμήματος και εν γένει να μην υποβαθμιστούν κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου για παιδιά με σοβαρές χρόνιες παθήσεις.
Όσο για το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας χαρακτηρίζεται ως «φάρος» για τα παιδιά, καθώς λειτουργεί ως κέντρο παιδιατρικής ανοσολογίας και αναφοράς για τις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες. «Κάθε παιδί που διαγιγνώσκεται με λευχαιμία, κάθε παιδί που έχει ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος , κάθε παιδί που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι απαραίτητο να κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις στο τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Αντιπροσωπεία εργαζομένων και γονέων προχώρησε σε παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου, που αρνήθηκε να δεσμευτεί για προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Μάλιστα, τονίστηκε η ανάγκη πριν φύγει το έμπειρο προσωπικό που υπηρετεί, να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμο προσωπικό, καθώς «χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια εκπαίδευση». Η διοίκηση κάτω από την πίεση της κινητοποίησης και της ανάδειξης των προβλημάτων δεσμεύτηκε για την στελέχωση του τμήματος με έναν βιολόγο και τεχνολόγο. Οι υγειονομικοί ζητούν να εξευρεθούν λύσεις με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, για να γίνει το ταχύτερο η πρόσληψη νέων μόνιμων εξειδικευμένων γιατρών καθώς και να διασφαλιστούν όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας δωρεάν για όλα τα παιδιά.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ