Τι είχες Γιάννη μου… Και η σημερινή κυβέρνηση κάνει τα ίδια λάθη με όλες τις προηγούμενες, που δεν τόλμησαν στην αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων. Αντί να τους φτιάξει με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις πραγματικές ανάγκες, τους «διαμορφώνει» ώστε να είναι… βολικοί!
Η πρόταση της κυβέρνησης με το σχετικό σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση της οργάνωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ δημοσιοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου ως απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών). Και υποτίθεται ότι τέθηκε σε διαβούλευση. Γιατί λέω υποτίθεται θα δείτε παρακάτω…
Πληροφορίες για την απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.moh.gov.gr/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thn-ygeia/4439-pronomothetikh-diaboyleysh-panw-sthn-protash-toy-ypoyrgeioy-ygeias-kai-toy-ypoyrgeioy-paideias-gia-to-neo-plaisio-organwshs-twn-nosokomeiwn-toy-esy-kai-twn-panepisthmiakwn-nosokomeiwn
Χθες, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κάνει γνωστό ότι τροποποιείται η πρόταση για τα ανώτερα όρια των συντελεστών υπολογισμού των οργανικών θέσεων υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι νέοι συντελεστές θα είναι ως εξής:
Όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Υγείας, «Παίρνοντας υπόψη παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν μετά την ανάρτηση προς διαβούλευση της απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ για την αναμόρφωση του πλαισίου οργανισμών των νοσοκομείων, τροποποιούμε την πρόταση για τα ανώτερα όρια των συντελεστών υπολογισμού των οργανικών θέσεων υπηρεσιών… η τροποποίηση αυτή προτείνεται προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν κατάργηση οργανικών θέσεων προσωπικού που ήδη υπηρετεί , σε περιπτώσεις που ο αριθμός τους (των οργανικών αυτών θέσεων) υπερβαίνει τις υπολογιζόμενες με τους αρχικά προτεινόμενους συντελεστές».
Ατολμία
Τι σημαίνουν όλα αυτά με απλά λόγια; Η πρόταση που είχε τεθεί προς διαβούλευση προέβλεπε κάποιους συντελεστές με βάση τους οποίους καθορίζονται οι οργανικές θέσεις ανά κλάδο ή υπηρεσίες. Φαίνεται λοιπόν ότι αν πράγματι εφαρμοζόταν η απόφαση σε ορισμένα νοσοκομεία θα είχαμε το φαινόμενο οι υπηρετούντες σε θέσεις τεχνολόγων, διοικητικών και τεχνικών να είναι περισσότεροι από τις οργανικές θέσεις!
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προχωρήσει με τόλμη στην υλοποίηση των αποφάσεων προφανώς κάνει πίσω μετά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Και όμως θα μπορούσε να αναμορφώσει τους οργανισμούς, προβλέποντας μειωμένο αριθμό οργανικών θέσεων – αν αυτό κρίνεται πράγματι αναγκαίο – χωρίς να θιγούν οι ήδη υπηρετούντες. Απλώς θα μπορούσε να μετατρέψει τις υπεράριθμες θέσεις σε προσωποπαγείς και μετά την αποχώρηση των εργαζομένων θα αποκαθίστατο η τάξη…
Όμως, είναι προφανής η αδυναμία της κυβέρνησης να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις, που θίγουν κατεστημένα συμφέροντα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, όταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποτελείται από τρεις πρώην συνδικαλιστές; Είναι φύσει αδύνατον…
Ποια διαβούλευση;
Και έρχομαι σε αυτό που έλεγα αρχικά, γιατί δηλαδή έκανα λόγο για υποτιθέμενη διαβούλευση. Διότι στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (http://www.opengov.gr/home/category/consultations) που αφορά τα σχέδια νόμου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς διαβούλευση, το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί!
Εφόσον λοιπόν δεν έχει τεθεί επισήμως προς διαβούλευση δεν έχουμε δει αν έχουν κατατεθεί προτάσεις, ενστάσεις και διαφωνίες και από ποιους… Έτσι, εύλογα τίθεται το ερώτημα: Πώς προέκυψαν οι «παρατηρήσεις» που επικαλείται το υπουργείο Υγείας ότι υποβλήθηκαν;
Μήπως – λέω εγώ τώρα – πρόκειται για «παρατηρήσεις» από συνδικαλιστές; Μέχρι στιγμής, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω τέτοιου είδους αντιδράσεις έχουν εκφραστεί κυρίως από συνδικαλιστές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς…
Η ουσία
Η ουσία είναι μία: Χρόνια τώρα όλοι παραδέχονται ότι οι υφιστάμενοι οργανισμοί των νοσοκομείων είναι επιτακτική ανάγκη να ανανεωθούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, όπως αυτές καθορίζονται από την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, αλλά και του νοσολογικού προφίλ των Ελλήνων.
Υπάρχουν, δε και έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν που έχουν δείξει ότι πολλά νοσοκομεία δεν διαχειρίζονται αποδοτικά τους πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς). Δηλαδή με βάση τα χρήματα που απορροφούν και τους εργαζόμενους που διαθέτουν, προσφέρουν ελάχιστα.
Βέβαια, αυτά τα θέματα κάνουν «τζιζ» όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα. Συνέχεια λέμε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, χωρίς να έχουμε διασφαλίσει αν έχουμε φροντίσει το ήδη υπάρχον προσωπικό λειτουργεί αποδοτικά…
Κλείνοντας θα επικαλεστώ τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» είπε ότι το ΕΣΥ «δεν σχεδιάστηκε με ορθολογικά κριτήρια, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά και νοσολογικά δεδομένα, αλλά υπήρξαν υποδομές, εξοπλισμοί, παρεμβάσεις, στελέχωση που κάλυπτε πελατειακού τύπου λειτουργίες, τοπικιστικές ανάγκες, παραγοντισμούς, ψηφοθηρικές διαμεσολαβήσεις».
Στα λόγια μου έρχεσαι Υπουργέ… Εσύ τι διαφορετικό κάνεις;
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ