Ο λόγος για τα intralipids, δηλαδή μια παρεντερική διατροφή, γνωστή κι εγκεκριμένη από το 1962 από το FDA, η οποία χορηγείται ενδοφελβίως, σε ασθενείς που δεν μπορούν να σιτιστούν από το στόμα.
Μετά από μελέτες διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία, όταν χορηγείται σε γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης, μειώνει το επίπεδο των εμβρυοκτόνων κυττάρων στο ενδομήτριο, των γνωστών NKs ( Natural Killer), με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας κατά την εμφύτευση των εμβρύων στη μήτρα στην επόμενη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Συγκεκριμένα, πρόσφατη μελέτη με δείγμα 90 γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής έδειξε πως στις 45 στις οποίες χορηγήθηκαν intralipids, το 60% έμειναν έγκυοι κι από τις άλλες μισές στις οποίες δεν χορηγήθηκαν μόνο το 7% έμειναν έγκυοι.
«Τα intralipids είναι ένα συνθετικό προϊόν, που περιέχει λάδι σόγιας, φωσφολιπίδια κρόκου αυγού, γλυκερίνη και νερό», αναφέρει ο διακεκριμένος Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος και ιατρός Μονάδας IVF του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, Παναγιώτης Ψαθάς, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια θεραπεία φθηνή, η οποία δεν είναι παράγωγο αίματος και το σημαντικότερο, είναι μια θεραπεία που δεν έχει παρενέργειες, γι΄αυτό και είναι μια τακτική που εφαρμόζουμε τώρα τελευταία σχεδόν σε όλες τις γυναίκες οι οποίες κάνουν εξωσωματική». Όπως διευκρινίζει, «τα intrlipids ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας που υποβάλλεται σε εξωσωματική κι έτσι όταν γίνεται η εμβρυομεταφορά ενεργοποιούνται λιγότερα NKs, δηλαδή ο οργανισμός, εκπέμπει λιγότερα σήματα κινδύνου, κι έτσι οδηγείται δυσκολότερα σε απώλεια εγκυμοσύνης.
Παλιό αλλά επιτυχημένο «όπλο» ρίχνεται στη μάχη της IVF
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Πρώτο πανελλαδικά σε επισκέψεις το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για το 2025
Νέα ψηφιακή πλατφόρμα του ΠΙΣ για καταχώριση και αναζήτηση θέσεων εργασίας ιατρών
Παράταση για τους 4.000 εργαζόμενους στο ΕΣΥ με πρόγραμμα της ΔΥΠΑ
Αίτημα Πουλή για την άρση ασυλίας Πολάκη: Καταγγελίες για πίεση στη Δικαιοσύνη και πολιτική στοχοποίηση
Εξατομικευμένη Ιατρική στον Καρκίνο: Νέα εποχή θεραπειών που αλλάζει την Ογκολογία















Comments (0)