Στην ψηφιακή μετάβαση συνέβαλε στην πανδημία του νέου κορονοϊού, ενώ ως σωσίβιο για την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία λειτούργησε η ψηφιακή τεχνολογία. Με τα δεδομένα αυτά εκτιμάται ότι το ψηφιακό οικοσύστημα μπορεί να παράξει έως το 2025 έσοδα άνω των 60 τρισ. δολάρια, δηλαδή το 30% των συνολικών παγκόσμιων εσόδων.
Λόγω της πανδημίας επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες ψηφιοποίησης τόσο στον Κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με ειδικό report του Παγκόσμιου Συνδέσμου Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας (WITSA) με τίτλο “The Impact and Contributions of ICT During a Time of Global Crisis: Embracing Digital Technology in the New Normal”.
«Η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να υποστηρίξει την ευημερία της κοινωνίας, να οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη και να προωθήσει την καινοτομία, εισάγοντας τον κόσμο σε ένα νέο ψηφιακό μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος του WITSA και Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, Γιάννης Σύρρος.
Από τα στοιχεία του WITSA προκύπτει ένα πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας διαταραχές στην προσφορά και τη ζήτηση, υπονομεύοντας το διεθνές εμπόριο, ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες τάσεις προστατευτισμού και εθνικισμού.
Ψηφιακή απάντηση δόθηκε στις προκλήσεις της πανδημίας:
Η υγειονομική κρίση απέδειξε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους καταναλωτές. Μπορεί, επίσης, να υποστηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, καθιστώντας τις πιο ανταγωνιστικές και μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την εγχώρια ανάπτυξη.
Στον αντίποδα επέτεινε το υφιστάμενο ψηφιακό χάσμα στον πλανήτη, εντείνοντας ζητήματα συνδεσιμότητας, οικονομικής ένταξης των πολιτών στο ψηφιακό περιβάλλον, θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων, προστασίας των καταναλωτών, απόρρητου και ψηφιακής ασφάλειας.
Εξ αποστάσεως εργασία
Οι ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία κατέλυσαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την εξ αποστάσεως εργασία και αύξησαν την υιοθέτηση λογισμικού τηλεδιασκέψεων. Ακόμη και οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν λύσεις τηλεδιάσκεψης. Δεν είναι τυχαίο ότι, από κοινού, Microsoft, Zoom, Google Meet και Cisco WebEx έχουν πλέον πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες.
Κατά τον «τυφώνα» της πανδημίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρέθηκαν πιο ευάλωτες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρές απώλειες εσόδων, ενώ το ένα τρίτο εκφράζει φόβους για αναστολή λειτουργίας στο εγγύς μέλλον.
Ωστόσο, κυβερνητικές παρεμβάσεις, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ενίσχυσή τους:
e–Government
Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε με γρήγορο βήμα η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων στη δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση, ενώ χώρες, που είχαν προχωρήσει έγκαιρα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, απέδωσαν καλύτερα στην κρίση από τους ψηφιακούς ουραγούς.
e–Health
Πλέον η ψηφιακή υγεία καθίσταται απαραίτητη και τα κράτη επιταχύνουν την υιοθέτηση του e–Health, σε επίπεδο παρακολούθησης του πληθυσμού, της αναγνώρισης των κρουσμάτων, της ανίχνευσης επαφών και της αξιολόγησης των παρεμβάσεων βάσει δεδομένων κινητικότητας.
Σύμφωνα με το περιοδικό JAMA Internal Medicine, η χρήση της τηλεϊατρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκε 30 φορές από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020. Η McKinsey προβλέπει ότι τα παγκόσμια έσοδα από την ψηφιακή υγεία (τηλεϊατρική, online φαρμακεία, φορητές συσκευές) μπορεί να ανέλθουν σε $600 δισ. το 2024 από $350 δισ. το 2019.
Πηγή: sepe.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ