Πλήγμα στην ψυχική υγεία των εργαζόμενων προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ Ελλάδος, της Hellas EAP και του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Το 40% των συμμετεχόντων δηλώνουν αδυναμία να διαχειριστούν το στρες που βιώνουν.
Τον προβληματισμό για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία επιβεβαιώνουν τα πορίσματα της έρευνας, αφού το 35% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι αισθάνεται απαισιοδοξία για το μέλλον, το 70% εκνευρισμό, καθώς το 50% μοναξιά. Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν οι μισοί, το 45% δηλώνει ότι νιώθει κόπωση όταν αρχίζει η ημέρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 35% περιγράφει μελαγχολία και υποστηρίζει ότι δεν έχει όρεξη για τίποτε.
Θετικό στοιχείο είναι ότι το 76% δηλώνει ότι είναι αποτελεσματικό, παρότι εργάζεται από́ απόσταση, καθώς το 44% ισχυρίζεται ότι η ψυχική τους υγεία αποτελεί πλέον βασική τους προτεραιότητα…
Φως στην έκταση και τις διαστάσεις του προβλήματος ρίχνει η έρευνα για την ψυχική υγεία και ευεξία των εργαζόμενων στην Ελλάδα, η οποία υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2021. Ο πληθυσμό της έρευνας ήταν 1.232 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της χώρας και ρωτήθηκε για θέματα όπως είναι το άγχος, η κατάθλιψη, σωματοποίηση, ο θυμός, η μοναξιά, η ποιότητα ζωής (wellbeing), η εργασιακή ποιότητα ζωής, οι στάσεις απέναντι στην απομακρυσμένη εργασία και στάσεις απέναντι στην ψυχική υγεία. Κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, 35% των συμμετεχόντων εργάζονταν εξ αποστάσεως, 30% διά ζώσης και 35% στο πλαίσιο ενός υβριδικού σχήματος εργασίας.
Σωματικά συμπτώματα
Συνήθως αναφέρονται ο πονοκέφαλος, το έντονο στρες και οι κρίσεις πανικού αλλά και:
Οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερες τιμές άγχους, κατάθλιψης και σωματοποίησης από τους άνδρες συμμετέχοντες, καθώς χαμηλότερη τιμή ποιότητας ζωής. Πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός το ότι οι γυναίκες έχουν πολλαπλά βάρη επιπλέον της εργασίας τους. Στα δύο lockdowns στην Ελλάδα, οι γυναίκες έπρεπε να φροντίσουν τα παιδιά, να κάνουν οικιακές εργασίες, δουλεύοντας ταυτόχρονα, σε αρκετές περιπτώσεις, από το σπίτι.
Οι ηλικιωμένοι φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από τους νεότερους. Οι τελευταίοι υψηλότερες τιμές άγχους, κατάθλιψης, σωματοποίησης και θυμού. Η παρουσία παιδιών στην οικογένεια μάλλον αντισταθμίζει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς οι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, σωματοποίησης και μοναξιάς, ενώ εμφανίζουν και υψηλότερη ποιότητα ζωής.
Εντονότερα προβλήματα καταγράφονται στους εργαζόμενους σε δημόσιους φορείς και σε όσους εργάζονται εξ αποστάσεως. ενώ τα στελέχη που κατέχουν διοικητικές θέσεις εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές άγχους, κατάθλιψης, σωματοποίησης και μοναξιάς από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ