Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση διοργανώνεται τη Τετάρτη 12 Ιουλίου. Στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από την ΠΟΕΔΗΝ στην Αττική 08:00 – 15:00 και στην Περιφέρεια 24ωρη.
Οι υγειονομικοί θα δώσουν ραντεβού για να διαμαρτυρηθούν στην Πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας 08:30 με πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά άμεσες παρεμβάσεις για την αναζωογόνηση του κλάδου της Υγείας που καταδείχθηκε ζωτικός πυλώνας του κράτους και της Πολιτείας την περίοδο της πανδημίας. Όμως δεν λύθηκαν ζητήματα που αφορούν χρόνιες παθογένειες, όπως είναι αυτά της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Προβλήματα παραμένουν στις υποδομές και στην αξιοποίηση νέου εξοπλισμού από δωρεές.
Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η ΠΟΕΔΗΝ στην πρόταση για εγκαθίδρυση στα Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα με οποιαδήποτε μορφή . Επίσης, η ομοσπονδία υποστηρίζει πως η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση με τον προσωπικό γιατρό έμεινε στον αέρα, με τεράστιο πρόβλημα για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας που δεν έχουν χρόνο να εξετάσουν ασθενείς.
Η ρίζα του προβλήματος
Γενεσιουργός αιτία των διαχρονικών θεμάτων του ΕΣΥ είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που είναι 5% του ΑΕΠ, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. «Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ» σημειώνει η ομοσπονδία τονίζοντας την υποβάθμιση των υπηρεσιών και τον εξαναγκασμό των πολιτών σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
Διαχρονικό είναι και το πρόβλημα του ΕΚΑΒ, με την ΠΟΕΔΗΝ να εκπέμπει SOS από το 2016 για ασθενείς που χάνουν άδικα τη ζωή τους. «Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα ημέρα (45) και νύχτα (25) από όσα χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή προνοσοκομιακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ένα ασθενοφόρο την βάρδια».
Λύσεις
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να δοθεί η νομική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ που έχουν κριθεί συνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ήδη η μοναδική προκήρυξη της τελευταίας τετραετίας, μόνιμου προσωπικού 4.000 θέσεων καθυστερεί, αλλά δεν αναμένεται να επιφέρει «σημαντική ενίσχυση του συστήματος σε προσωπικό αφού θα υπάρξει ανακύκλωση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού».
Όσο για το ΕΚΑΒ, η ομοσπονδί τονίζει ότι χρειάζονται προσλήψεις μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, αλλά και άμεση προμήθεια ασθενοφόρων για αντικατάσταση των παλαιών που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία.
«Δεν είναι λύση η κάλυψη των κενών από Ένστολους. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ σπουδάζουν προνοσοκομειακή φροντίδα, πρώτες βοήθειες 2 χρόνια στις σχολές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και σε άλλες σχολές ΔΙΕΚ και 6 μήνες πρακτικής άσκησης σε ασθενοφόρα. Οι ένστολοι δεν διαθέτουν σχετική εκπαίδευση. Από το 2016 υπάρχει αντίστοιχος νόμος για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ένστολων στις διακομιδές. ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΕ».
.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ