Ένα πρωτοποριακό, πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης και βοήθειας στο σπίτι, για ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, που παίρνουν εξιτήριο από την κλινική, οργανώνει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η έγκαιρη έξοδος των ασθενών με ΧΑΠ από το νοσοκομείο μετά από μια παρόξυνση, μειώνει την πιθανότητα νοσοκομειακής λοίμωξης. Μερικές φορές βέβαια η νοσηλεία είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα λόγω κάποιας παρόξυνσης και κυρίως σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας με προχωρημένη νόσο, που μπορεί να έχουν και αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια ή παράλληλα με τη ΧΑΠ άλλα σοβαρά νοσήματα. Οι ασθενείς αυτοί, πάντως, τονίζουν οι ειδικοί δεν θα πρέπει να νοσηλεύονται για το παραμικρό, εφόσον η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί στο σπίτι.
Συχνά, οι ασθενείς με ΧΑΠ λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία, χρησιμοποιούν συσκευές υποστήριξης της αναπνοής ή τους χορηγούνται εισπνεόμενα φάρμακα, συχνά με συσκευές διαφόρων τύπων. Όσο είναι στο νοσοκομείο και μέχρι την ημέρα που θα λάβουν εξιτήριο, τους ασθενείς παρακολουθεί ομάδα με επαγγελματίες υγείας. Ακολούθως, ειδικός πνευμονολόγος θα τους επισκέπτεται κατ’ οίκον τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, εκπαίδευση και καταγραφή των ζωτικών τους σημείων, η οποία θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση των παροξύνσεων, επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους και διευκόλυνση της εισαγωγής τους στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ανεξαρτήτως εάν εφημερεύει το νοσοκομείο. Τα δεδομένα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα μπορούν να αξιοποιηθούν μετέπειτα για τη δημιουργία δικτύου υποστήριξης και άλλων ομάδων ασθενών με χρόνια νοσήματα.
Τι είναι και πώς εκδηλώνεται η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Με τον όρο ΧΑΠ περιγράφουμε μία ομάδα χρόνιων πνευμονικών παθήσεων (την χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα) οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική απόφραξη των αεραγωγών και την επακόλουθη δυσκολία στην αναπνοή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ως τέταρτη αιτία θανάτου διεθνώς, μετά δηλαδή τη στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η δραματική αύξηση της συχνότητας της ΧΑΠ δείχνει ότι μέχρι το 2020 η πάθηση θα είναι τρίτη αιτία θανάτου. Μπορεί όμως να ελεγχθεί με τη διακοπή του καπνίσματος.
Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από παροξύνσεις που διαρκούν λίγες ή περισσότερες μέρες. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων (μεγαλύτερη δύσπνοια, περισσότερος βήχας, περισσότερα πτύελα, αλλαγή στο χρώμα των πτυέλων, ίσως πυρετός) συνηθέστερα οφείλεται σε λοίμωξη των πνευμόνων.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ