Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, από τις 23 μέχρι τις 29 Απριλίου γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (EIW) με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τη σημασία της ανοσοποίησης για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.
Το 2018 οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα επικεντρωθούν στον εμβολιασμό ως ατομικό δικαίωμα και ως κοινή ευθύνη για την εξάλειψη των κενών ανοσοποίησης και την περαιτέρω πρόοδο προς τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
“Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση των προγραμμάτων ανοσοποίησης και την προστασία των ανθρώπων όλων των ηλικιών από τις ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια” δηλώνει η Dr Zsuzsanna Jakab, WHO Regional Director for Europe. Όπως εξηγεί, από τις 53 χώρες της Περιφέρειας, οι 33 έχουν εξαλείψει με επιτυχία την ιλαρά και άλλες τόσες έχουν εξαλείψει την ερυθρά.
“Η περιοχή έχει δει μια μεγάλη εισροή μεταναστών τα τελευταία χρόνια και τα κράτη-μέλη έχουν αναλάβει την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι έχουν πρόσβαση σε “σωτήρια” εμβόλια” συμπληρώνει η Dr Jakab. Ενδεικτικά αναφέρει, πως τον τελευταίο μόνο χρόνο τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) εισήχθησαν σε επιπλέον 3 χώρες. Επιπλέον, ως απάντηση στις εστίες ιλαράς, ξεκίνησαν δραστηριότητες εμβολιασμού σε παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως στη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ουκρανία, μεταξύ άλλων χωρών.
“Χάρη στις προσπάθειες των γονέων, των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, του προσωπικού των εργαστηρίων, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και πολλών άλλων, η υγεία παραμένει υψηλή προτεραιότητα και η ανοσοποίηση αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες εργαλείο για την προστασία της” τονίζει η WHO Regional Director for Europe, δηλώνοντας περήφανη για τον αντίκτυπο που επιτεύχθηκε στη δημόσια υγεία ως αποτέλεσμα των ενισχυμένων προγραμμάτων ανοσοποίησης στην περιοχή.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ανοσοποίησης το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπό το σύνθημα «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί – Λέμε “Ναι” στον εμβολιασμό», προγραμματίζει δράσεις ενημέρωσης του κοινού.
Ειδικότερα, εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται:
προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών.
“Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού δεν είναι μόνο η κατάλληλη στιγμή για να προβληματιστούμε για τις επιτυχίες μας, αλλά και για να τονίσουμε τα βήματα που απαιτούνται για να κλείσουμε τα κενά που παραμένουν στην ανοσοποίηση” αναφέρει η Dr Jakab, επισημαίνοντας πως απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες για να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες ευπάθειας στην περιοχή μας που επιτρέπουν την επιδείνωση των επιδημιών. “Οι πάνω από 20.000 περιπτώσεις ιλαράς το 2017 ήταν μια δραματική προειδοποίηση ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά” προσθέτει με νόημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις προσπάθειες που γίνονται, η χώρα μας έχει αναδειχθεί “πρωταθλήτρια” στον τομέα αυτό, με περισσότερα από 2.500 κρούσματα ιλαράς σύμφωνα με το πλέον πρόσφατο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα κατατάσσεται 3η στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία και τη Ρουμανία, σε κρούσματα ιλαράς.
“Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε επωφεληθεί από τα εμβόλια ως ασφαλή, προσβάσιμη και αποτελεσματική παρέμβαση στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, κάθε χαμένος εμβολιασμός είναι μια χαμένη ευκαιρία να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας και να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι. Προσωπικά ζητώ από κάθε άτομο να αναλάβει την ευθύνη να εμβολιάσει, έτσι ώστε να μπορέσουμε μαζί να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας” καταλήγει η Dr. Jakab.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ