Επιτακτική θα είναι η λήψη των μέτρων καθώς εκτιμάται ότι η ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων θα φθάσει στα 5.000 ημερησίως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου. Για σταθερή και σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της τελευταίες τρεις με τέσσερις εβδομάδες έκανε λόγο η καθηγήτρια.
Αυτή την εβδομάδα στην Επιτροπή θα συζητηθεί η λήψη μέτρων. Παρά το γεγονός ότι τα μέλη της επιτροπής είχαν την ελπίδα ότι δεν θα ξανασυζητήσουν για νέες ρυθμίσεις, μετά την αύξηση κρουσμάτων και τη πίεση στο σύστημα υγείας θα μπουν σε αυτή την διαδικασία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ 100.3,. Η κ. Παπαευαγγέλου εκτιμά ότι θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο, ενθάρρυνε και τους εμβολιασμένους για περιορισμό των επαφών τους.
Δυο εχθρούς θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη χρονιά, καθώς χειμωνιάζει εκτός από την πανδημία covid-19, αναμένονται και κρούσματα γρίπης. «Έχουμε ενδείξεις» για εμφάνιση της γρίπης, υποστήριξε η καθηγήτρια και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με αναφορές ότι ήδη οι γιατροί διαπίστωσαν «ιώσεις, πυρετούς, παιδικούς σπασμούς». Η ίδια εξήγησε ότι φέτος δεν τηρούνται τα ίδια μέτρα με πέρυσι, «είμαστε λιγότερο φοβισμένοι». Η καθηγήτρια παραδέχθηκε ότι υπάρχει ο εφησυχασμός του εμβολίου και «οι εμβολιασμένοι είμαστε πιο χαλαροί. Είναι σαφές, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Και αυτό αφήνει παράθυρο στη γρίπη να έρθει».
Η κ. Παπαευααγγέλου συνέστησε την χρήση μάσκας και τον αντιγριπικό εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες. Σε περίπτωση συνόσησης, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα, η καθηγήτρια επεσήμανε πως οι συνλοιμώξεις πάντα έχουν ένα προσθετικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή νόσο και νοσηλεία καθώς και για θνητότητα.
Με στόχο την θωράκιση του οργανισμού έναντι του SARS-CoV-2, η κ. Παπαευαγγέλου προτεινε για όσους έχει παρέλθει το διάστημα του εξαμήνου από τη δέυτερη δόση του εμβολίου, να κάνουν τη τρίτη ενισχυτική δόση. Για όσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο συνέστησε να μιλήσουν με συγγενείς και φίλους τους που νόσησαν.
Ιδιαίτερα για τα παιδιά, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες θα πρέπει να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο όσα έχουν στο σπίτι τους μωρό κάτω των έξι μηνών και όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. «Στην Ελλάδα δεν συστήνουμε τον μαζικό εμβολιασμό παιδιών, εκτός εάν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα» διασαφήνισε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι εξαίρεση θα πρέπει να αποτελέσουν παιδιά που έχουν στο στενό περιβάλλον τους ηλικιωμένους παππούδες ή κάποιον καρκινοπαθή.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ