Την πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ επέλεξαν δυο αγροτικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας του Ρεθύμνου καθώς αναγκάζονται να συμμετέχουν σε εφημερίες των ΤΕΠ. Σε επιστολή τους περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση και υποστηρίζουν ότι τους εξώθησαν σε παραίτηση.
Συγκεκριμένα, οι υγειονομικοί Χρυσάφω-Μαρία Σοφού, ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου, ΚΥ Σπηλίου, ΠΠΙ Πλακιά και Βασίλειος-Εμμανουήλ Σοφός, ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου ΚΥ Σπηλίου ΠΙ Μελάμπων” επέλεξαν να κρεμάσουν την ιατρική τους μπλούζα, σύμφωνα με το τοπικό μέσο
Αφήνοντας πίσω τα όνειρα για λόγους αξιοπρέπειας ισχυρίζονται ότι αναγκάζονται σε παραίτηση παρά το γεγονός ότι επέλεξαν να αφήσουν τον τόπο τους για να στηρίξουν έναν άλλον τόπο. Πυρά εξαπολύουν στο κείμενό τους στις αρχές «Οι ιθύνοντες δεν αντιλαμβάνονται τις ενέργειες, τις προσπάθειες που έχουν κάνει δύο νέοι άνθρωποι για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την ζωή τους. Νομίζουν πως έχουν κάθε εξουσία πάνω σου, πως δεν θα αντιδράσεις, πως θα υπακούς στην κάθε παράλογη εντολή που δίνουν χωρίς συνεννόηση, με αυταρχικότητα και αλαζονεία, αφαιρώντας σου την ιδιότητα του αυτόνομου ανθρώπου που έχει λόγο στις αποφάσεις που παίρνονται για εκείνον».
Ευθύνες αποδίδουν για την έκθεση σε κίνδυνο σχολιάζοντας «Είναι επικίνδυνο κι εγκληματικό να τοποθετούν ιατρούς χωρίς καμία εμπειρία σε τουριστική περίοδο στο τμήμα των επειγόντων που η ροή των περιστατικών είναι ακατάπαυστη και το προσωπικό μετρημένο στα δάχτυλα. Είσαι μόνος σου σε ένα πεδίο μάχης.Προστατεύουμε τους ανθρώπους μα και τους εαυτούς μας. Η τοποθέτηση αγροτικών ιατρών σε τόσο επισφαλείς θέσεις, δεν είναι βιώσιμη λύση και το γνωρίζουν και οι ίδιοι».
Οι γιατροί κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη προσλήψεων και προσφοράς κινήτρων σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς, καθώς την διευκόλυνση στην εύρεση κατοικίας. Με την εφαρμοζόμενη στρατηγικής όπως ισχυρίζονται «Υποβαθμίζουν την πρωτοβάθμια υγεία αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους της περιφέρειας σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας κάνοντας το ίδιο και για τους κατοίκους του Ρεθύμνου.Δεν υπάρχουν διακρίσεις απ ́ ό,τι φαίνεται στην αποσάθρωση της δημόσιας υγείας».
Φρένο ακόμη ζητούν να μπει στην αναγκαστική μετακίνηση των αγροτικών γιατρών σε θέσεις που δεν διορίστηκαν να υπηρετούν και εκφράζουν την λύπη τους για «ένα σύστημα που προφανώς δεν νοιάζεται ούτε για τους εργαζομένους του, ούτε για τους ασθενείς, μας εξωθεί σε παραίτηση». Αίτημα τους είναι ο «σεβασμός της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των νέων γιατρών, δίνοντάς τους δύναμη και εφόδια να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και τους στόχους τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, που τους ωθεί να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους σε ένα περιβάλλον με ασφαλείς και ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες,για να μπορέσουν έτσι να προσφέρουν στον λαό το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό».