Ανεβάζουν ταχύτητες οι Φαρμακοποιοί, που εμφανίζονται αποφασισμένοι να θέσουν υπό επιτήρηση τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, που απελευθερώνονται από την 1η του 2017, ενώ ετοιμάζονται να διεκδικήσουν και τη θεσμοθέτηση του ρόλου του Φαρμακείου ως «μονάδα» Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Την ίδια ώρα, ετοιμάζουν και application που θα βοηθήσει στη συμμόρφωση των ασθενών.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εκτιμά πως οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούνται, από την κυβέρνηση και τα εγχώρια και ξένα συμφέροντα, ως «Δούρειος Ίππος» για να αυξηθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος, στην Ελλάδα τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) έχουν από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη . Σε χώρες όπως το Βέλγιο ή η Ιταλία είναι μέχρι και 147% υψηλότερες. «Βάζουν τους φαρμακοποιούς να κάνουν την λάντζα για να έλθει μετά η ώρα των σούπερ μάρκετ όπου θα φαίνεται στον κόσμο να μειώνουν τις τιμές, που στο μεταξύ θα έχουν πάει στα ύψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος
Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και με στόχο να είναι ενημερωμένοι οι πολίτες για το ποιες ήταν και που θα φθάσουν οι τιμές, ο ΠΦΣ θα λειτουργήσει το δικό του Παρατηρητήριο Τιμών, από τον καινούργιο χρόνο.
Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ως εκ τούτου μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες.
Φαρμακεία = Μονάδες ΠΦΥ
Παράλληλα, κρίσιμο ζήτημα για τους Φαρμακοποιούς αποτελεί και η ανάδειξη του ρόλου του Φαρμακοποιού στην προαγωγή της δημόσιας υγείας. Έτσι, ο κ. Λουράντος δηλώνει πως ο κλάδος είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το ρόλο του ως πρώτος σταθμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), προσφέροντας βασικές υπηρεσίες, όπως μέτρηση της πίεσης, μέτρηση σακχάρου κλπ.
«Είναι ευρωπαϊκή διεκδίκηση. Ερχόμαστε να καλύψουμε ανάγκες που δεν καλύπτονται, εκ των πραγμάτων», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ σημειώνοντας πως, ήδη άλλωστε, τουλάχιστον το 80% των εμβολιασμών διεξάγεται σε φαρμακεία. Στόχος είναι, σε πρώτη φάση, να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες αμισθί, αλλά με τη θεσμοθέτηση τους, αργότερα, ενδέχεται να διεκδικήσουν και κάποια αμοιβή, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Την ίδια ώρα, ο ΠΦΣ ετοιμάζει εφαρμογή η οποία θα διευκολύνει τη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή. Ειδικότερα, το app, το οποιο ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε περιορισμένο αριθμό φαρμακείων, θα «γεφυρώνει» φαρμακοποιό και ασθενή, προσφέροντας πληροφορίες για το πότε και πόσα φάρμακα πρέπει να λάβει, αλλά και πότε πρέπει να απευθυνθεί στο θεράποντα γιατρό του για νέα συνταγή. Η συμμετοχή του πολίτη θα γίνεται μόνο την έγκριση του, ενώ η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε πανελλαδική λειτουργία στις αρχές του νέου έτους.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ