Τις ανάγκες των ΜΕΘ από πρώτο χέρι ζήτησε να μάθει ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη με εντατικολόγους, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για την προσφορά τους τις δύσκολες ώρες της υγειονομικής κρίσης.
Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά «πράγματι θεωρώ ότι μας έχετε βγάλει ασπροπρόσωπους και έχετε εμπνεύσει συνολικά με την δουλειά σας μια νέα εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις δυνατότητές του και κυρίως τους ανθρώπους του».
Το ζήτημα της θωράκισης των μονάδων με υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και ανθρώπινους πόρους συζήτησε ο κ. Μητσοτάκης με τον Απόστολο Αρμαγανίδη από το «Αττικόν», την Αναστασία Κοτανίδου από τον «Ευαγγελισμό», την Αντωνία Κουτσούκου από το νοσοκομείο «Η Σωτηρία», την Ελένη Γκέκα από το ΑΧΕΠΑ και τη Μηλίτσα Μπιτζάνη από το «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Τη θετική πορεία της χώρας Ελλάδα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και το προβάδισμα χρόνου υπέρ του ΕΣΥ έναντι ενός ενδεχόμενου δευτέρου κύματος σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Με στόχο να υπάρχει ετοιμότητα εν όψει μιας δεύτερης κρίσης ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα στελέχη του ΕΣΥ να κατευθύνουν με τηνεμπειρία τους τις πολιτικές παρεμβάσεις στα σημεία που χρειάζονται βελτίωση.
Από την πλευρά τους οι εντατικολόγοι επισήμαναν την ανάγκη αύξησης των μόνιμα διαθέσιμων κλινών και ενίσχυσης των ΜΕΘ με εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό οι μονάδες θα δέχονται ασθενείς πριν επιδεινωθεί η υγεία τους και καταστήσει απόλυτα αναγκαία η εντατική θεραπεία. Με το τρόπο αυτό θα διασφαλίζονται καλύτερες προοπτικές στα βαριά περιστατικά, σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου.
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε, ανά 100.000 πληθυσμού, το μισό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (…) Άρα χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλα τόσα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Επίσης είμαστε ακόμα πιο χαμηλά, στις μονάδες «step down», δηλαδή αυτές όπου θα πάει ο άρρωστος όταν είναι κάπως πιο ελαφρά», επεσήμανε ο κ. Αρμαγανίδης.
Οι εντατικολόγοι ζήτησαν εκπαιδευτικά προγράμματα για νοσηλευτές που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ και κίνητρα ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μην εγκαταλείπει τις Μονάδες για άλλες κλινικές.
Την επόμενη ημέρα για το Σύστημα Υγείας και την προετοιμασία εν γένει ειδικευμένων νοσηλευτών Εντατικής πρόταξε η κα. Κουτσούκου, ενώ την έλλειψη γιατρών με την εξειδίκευση της εντατικολογίας πρόσθεσε η κ. Γκέκα, επισημαίνοντας την ανεπάρκεια μασκών υψηλής προστασίας.
Την αξιοποίηση της «προίκας» που θα αφήσει η υγειονομική κρίση ζήτησε η κ. Μπιτζάνη, με στόχο «να δεχόμαστε αρρώστους οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα διασωληνωμένοι αλλά είναι βαριά και θα πάνε πολύ καλύτερα αν νοσηλευτούν σε μία ΜΕΘ».
Επιδίωξή του, σημείωσε ο πρωθυπουργός είναι να μην χρειάζεται η προσφυγή σε έκτακτες, «πυροσβεστικές» λύσεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία επιλογής εξειδικευόμενων γιατρών στις ΜΕΘ, η οποία προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία τους.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και ο γγ Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ