«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» είναι η φράση που περιγράφει ίσως με τον καλύτερο τρόπο το αίσθημα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Η εκτίμηση για στάση πληρωμών εντός του Απριλίου, έστω και ως πιθανότητα, έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση σε μια σειρά επαγγελματικούς κλάδους που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό για την παροχή υπηρεσιών.
Με αφορμή και τα σενάρια για στάση πληρωμών, που έρχονται να προστεθούν στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων, εξαιτίας κυρίως των σωρευμένων οφειλών του πρώτου στους δεύτερους, ο Κωνσταντίνος Μπεντεβής καλεί τους συναδέλφους του να αναστείλουν από 1η Μάϊου την πίστωση προς τους ασφαλισμένους.
«Συνάδελφοι μετά από τρία χρόνια σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ μπορούμε πλέον να κάνουμε έναν απολογισμό όχι μόνο οικονομικό αλλά και ηθικό και επαγγελματικό. Είναι σαφές ότι η πλάστιγγα γέρνει στη μεριά μας φορτωμένη από χρέη του οργανισμού προς εμάς και το σημαντικότερο από μία πολιτική απαξίωσης και αδιαφορίας απέναντί μας» αναφέρει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει έπειτα: «προτείνω λοιπόν από 1η Μαΐου 2015 να μη δεχόμαστε παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, να εκτελούμε τις εξετάσεις που μας ζητάει ο ασθενής εκδίδοντας τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά».
Ο πρόεδρος της ΠΕΕΒΙ, εκτιμά πως για την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ δεν ευθύνεται αποκλειστικά η οικονομική συγκυρία, επισημαίνοντας τη διαχρονική ανεπάρκειά του Οργανισμού σε 3 τομείς: στην αδυναμία του (εκούσια ή ακούσια) να πατάξει την κλοπή στο χώρο, στην άρνησή του να μηχανοργανωθεί σωστά και αξιόπιστα με διάφορες δικαιολογίες και στη μετατόπιση της οικονομικής αδυναμίας του στο τιμολόγιο των εξετάσεων.
«Αυτές οι τρεις παράμετροι είναι ανεξάρτητες από οικονομικά δεδομένα και θα έδιναν στον ΕΟΠΥΥ την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα που αξίζει να έχει ο μοναδικός διαχειριστής του μόχθου του Έλληνα εργαζόμενου και φυσικά θα του μείωναν τα έξοδα τουλάχιστον κατά 30-35% αποφεύγοντας clow back, rebate και άλλες τέτοιες γερμανόφερτες ανακαλύψεις» τονίζει ο κ. Μπεντεβής.
Παράλληλα, μιλάει για την ανάγκη αναζήτησης ενός σοβαρού, αξιόπιστου, δίκαιου και δημοκρατικού συστήματος ιδιωτικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μέσα από το διάλογο με την Πολιτεία, για την έναρξη του οποίου όμως θέτει πέντε «κόκκινες» γραμμές:
1. διαχωρισμό ιατρείων και πολυιατρείων ανάλογα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, ξεχνώντας τον όρο «πάροχο»,2. ορισμό επιτροπής ελέγχου κατά της διαφθοράς με πρόεδρο τακτικό δικαστικό και μέλη εκπροσώπους του ΠΙΣ,3. αξιολόγηση όλων των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων στηριζόμενοι στο γαλλικό σύστημα αξιολόγησης που είναι ανεξάρτητο από την τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης, 4. υπογραφή Σ.Σ. με ασφαλιστικές δικλείδες που θα υποχρεώνουν όλους τους εμπλεκόμενους να τηρούν τους όρους της σύμβασης,5. εξόφληση όλων των μέχρι τώρα οικονομικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ