Τις επιτυχίες και τις αστοχίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναδεικνύει το βιβλίο του καθηγητή και διευθυντή του Τομέα Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλου με τίτλο «Η Περιπέτεια της Μεταρρύθμισης στην Υγεία και την Ιατρική Περίθαλψη» που παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Για την ολοκλήρωση του βιβλίου ο συγγραφέας συνεργάστηκε με τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου.
Κατά την παρουσίαση στις 11 Νοεμβρίου, στις 20.30, για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ.καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου Ξενοφών Κοντιάδη, ο δημοσιογράφος, εφημερίδα «Η Καθημερινή», Γιάννης Παλαιολόγο, ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας και ο καθηγητής Οικονομικών Οικονομικού ΕΚΠΑ, Πάνος Τσακλόγλου . Την συζήτηση θ α συντονίσει ο Τάσος Τέλλογλου, ενώ θα σχολιάσει ο Γιάννης Κυριόπουλος.
Το εν λόγω πόνημα πραγματεύεται τις εξελίξεις πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα όσον αφορά την εγκαθίδρυση Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το νήμα της ιστορίας «ξετυλίγεται» από τις πρώτες προσπάθειες για το εγχείρημα αυτό από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, κατά τον Μεσοπόλεμο, μέχρι τις απόπειρες ολοκλήρωσης του ασφαλιστικού συστήματος τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.
Ο συγγραφέας έχει δώσει έμφαση στις εξελίξεις κατά την περίοδο μετά τη Μεταπολίτευση με τις πρωτοβουλίες των Σπύρου Δοξιάδη και Παρασκευά Αυγερινού και αναδεικνύει τις αντιξοότητες και τα εμπόδια εφαρμογής των σχεδίων για τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Στο πλαίσιο του εγχειρήματος ο κ.Κυριόπουλος εμβαθύνει και στα επόμενη χρόνια, προσεγγίζοντας κριτικά τις ύστερες προσπάθειες επανεκκίνησης της υγειονομικής μεταρρύθμισης, τις τελευταίες δεκαετίες από τον Αλέκο Παπαδόπουλο και πρόσφατα από άλλους, υπό το καθεστώς της εποπτείας.
Όπως διαπιστώνεται σε αυτή την καταγραφή, παρά τις πολιτικές και άλλες διαφορές, σημείο τομής όλων υπήρξε η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας σε συνύπαρξη και συμπληρωματικότητα με τον ιδιωτικό τομέα. Τα προσχώματα στην διαμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προέκυψαν αφενός από το ιατρικό σώμα με τους διαφορετικούς τρόπους έκφρασης ως συνδικαλιστικό κίνημα και ως ιατρική ελίτ και αφετέρου από τη συντηρητική στάση των πολιτικών κομμάτων.
Μπορεί η πλήρης εγκαθίδρυση του ΕΣΥ να μην κατέστη εφικτή, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό στόχο, εντούτοις συνέβαλε στη μεγέθυνση και τον εκσυγχρονισμό των υγειονομικών υπηρεσιών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ