Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων απέστειλε στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας τη θέση του για το μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κάνοντας λόγο για ένα «ανήθικο και ληστρικό μέτρο» ζητά να καταργηθεί άμεσα.
Στο κείμενο του ΠΑΣΙΔΙΚ επισημαίνεται ότι στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο « Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», δεν προβλέπονται καθόλου διατάξεις για την Π.Φ.Υ., η οποία έχει πολλά κρίσιμα ανοιχτά θέματα.
Επ’ αυτού του ζητήματος η ΠΑΣΙΔΙΚ αναφέρει την «ανοιχτή πληγή» για το κλάδο εξαιτίας της επί επτά χρόνια επιβολής «ενός ανήθικου και ληστρικού μέτρου στις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικο- εργαστηριακής ιατρικής». Συγκεκριμένα ο λόγος γίνεται για την αυτόματη περικοπή υπέρβασης των δαπανών, του περιβόητου μέτρου του claw back.
Ειδικότερα, αιτήματα του συνδέσμου είναι να ενταχθούν και διατάξεις που αφορούν την Π.Φ.Υ., καθώς «και οπωσδήποτε ένα άρθρο το οποίο θα καταργεί αυτό το ανήθικο μέτρο του «αρπάζω πίσω», όπως είναι η πιστή μετάφραση στη γλώσσα μας της λέξης claw back», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο ΠΑΣΙΔΙΚ υπενθυμίζει ότι το μέτρο είχε επεβλήθη με τον μνημονιακό νόμο 4052 του 2012 και προβλεπόταν να έχει ισχύ μόνο για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους 2015.
Το χρονικό περιθώριο αυτό ήταν «αρκετά ασφαλές για τους δανειστές που επέβαλλαν το μέτρο αυτό, ώστε η Ελληνική πολιτεία να πάρει τα μέτρα εκείνα τα οποία θα εξορθολόγιζαν τις δαπάνες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις και θα περιόριζαν σε μηδενικά επίπεδα τις σπατάλες του παρελθόντος στην αναγραφή αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων» σχολιάζει ο σύνδεσμος.
Παρά την καθυστέρηση δύο επιπλέον ετών, τα μέτρα αυτά ελήφθησαν από το 2018 και πλέον εφαρμόζονται πλήρως τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, οι συνταγογραφικές οδηγίες και οι «κόφτες» επί των συνταγογραφούμενων διαγνωστικών εξετάσεων.
Ο δε ηλεκτρονικός τρόπος συνταγογράφησης που χρησιμοποιείται για την αναγραφή τους από το μηχανογραφικό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (παραπεμπτικά), έχει περιορίσει τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και τις ιατρικές πράξεις στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων του Οργανισμού.
Ο ΠΑΣΙΔΙΚ εξηγεί ότι «οι διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις αναγράφονται στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό από τον κλινικό ιατρό, ο οποίος εξετάζει τον ασφαλισμένο που τον επισκέπτεται για το ιατρικό πρόβλημα που τον απασχολεί και αυτός αποφασίζει για το πόσες και ποιες εξετάσεις θα διενεργήσει ο ασφαλισμένος για να έχει την τελική διάγνωση, βάσει της οποία θα προχωρήσει στην θεραπεία του ασθενή του».
Τα δεδομένα έχουν ως εξής: οι ιατρικές διαγνωστικές μονάδες δεν κάνουν καμία παρέμβαση στην αναγραφή αυτών των εξετάσεων, καθώς ακόμη είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν όλες τις εξετάσεις που αναγράφονται στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό που προσκομίζει ο ασφαλισμένος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Σε περίπτωση που δεν τις εκτελέσουν απειλούνται με ποινή αντισυμβατικής συμπεριφοράς.
Ωστόσο, «το κράτος μέσω του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. περικόπτει ένα μεγάλο ποσοστό από την αποζημίωση που δικαιούνται με βάσει έναν τιμοκατάλογο του 1991».
Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω τιμοκατάλογος έχει μειωθεί δύο φορές. Οι μειώσεις αυτές εκτιμούνται συνολικά στο 63% σε πολλές από αυτές τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και πράξεις στο 40% περίπου μεσοσταθμικά για το σύνολο των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων.
Κατόπιν αυτών, ο ΠΑΣΙΔΙΚ ζητά την «αποκατάσταση της νομιμότητας με την άμεση κατάργηση του μέτρου του claw back».
Το μέτρο έχει υπερχρεώσει όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητά τους.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ