Τα εγκαίνια του συνεργατικού χώρου «Patients Hub» πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου. Πρόκειται για τον πρώτο «κόμβο καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών» στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε από το Δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία «Humane».
Ο covid free, προσβάσιμος και σύγχρονα εξοπλισμένος χώρος στην καρδιά της Αθήνας, θα φιλοξενήσει δράσεις για τον απαραίτητο επανασχεδιασμό της Υγείας. Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί μέσα από την συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού με τους ασθενείς ως experts καθώς και μέσω της δημιουργίας καινοτόμων και εξατομικευμένων έργων και υπηρεσιών, ακολουθώτας τις «επιταγές» του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία και περίθαλψη. Προτεραιότητα θα δοθεί στην εφαρμογή των αρχών του Design thinking στη χάραξη στρατηγικών από τους ίδιους του τους ασθενείς σε διεπιστημονικές ομάδες εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί νέος άνεμος στην Υγείας με όρους καινοτομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδρυτής της «Humane», Δημήτρης Κοντοπίδης είναι ένας από τους πιο ενεργούς patient advocates το έργο του οποίου έχει λάβει δυο Ευρωπαϊκές διακρίσεις από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα «CF Europe», ενώ ο ίδιος έχει δώσει αγώνα για την πρόσβαση στην καινοτόμα θεραπεία για ασθενής με Κυστική Ίνωση. Κατά την παρουσίασή του ο κ. Κοντοπίδης τόνισε ότι «ο ασθενής μετατρέπεται σε «χρήστη» και έχει απαιτήσεις για προσωποποιημένες παροχές Υγείας, οι οποίες πρέπει να σχεδιάζονται πάνω στις ανάγκες του. Για αυτόν τον λόγο ο επανασχεδιασμός της Υγείας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις αρχές του design thinking, δηλαδή του συμμετοχικού σχεδιασμού, όπου οι ασθενείς συμμετέχουν στην ανάπτυξη μιας υπηρεσίας από το αρχικό στάδιο μιας ιδέας έως και την υλοποίηση της και όχι απλά ως τελικοί χρήστες».
Ο γενικός γραμματέας υποστήριξε ότι προϋπόθεσή για τον σχεδιασμό ασφαλών βιώσιμων και ανθεκτικών υπηρεσιών Υγείας είναι η συμμετοχή των ασθενών σε κάθε βήμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης τους. Στο πνεύμα αυτό το πρόσφατο νομοσχέδιο 4931/2022 θεσμοθέτησε τη συμμετοχή των ασθενών μέσω της «Ένωσης Ασθενών Ελλάδας». Χαρακτηριστικά δήλωσε «Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας, είναι απαραίτητη η διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων»τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος μεταξύ άλλων.
Την υποστήριξη στην πρωτοβουλία δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), Γιάννης Σωτηρίου. «Σε στενή συνεργασία με την Ένωση Ασθενών προχωράμε στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής πάνω στην ιχνηλασιμότητα: εφαρμογή που θα δίνει πρόσβαση στον ασθενή ΣΗΠ να παρακολουθεί real time την παραγγελία του. Ο συμμετοχικός αυτός σχεδιασμός εξελίσσεται πλέον σε μελέτη εφαρμογής tracking που θα μπορεί να δώσει την πληροφορία που λείπει από τους ασθενείς και να βελτιώσει την πρόσβαση τους στο φάρμακο.» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Κατερίνα Κουτσογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι « το Patients Hub, θα λειτουργεί εκτός των άλλων και ως υποστηρικτικός βραχίονας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας σε υπηρεσίες που θα ενδυναμώσουν το κίνημα των ασθενών για την επίτευξη του απώτερου στόχου του για δημοκρατία στην Υγεία με όρους καινοτομίας».
Από την πλευρά τη η γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Εύα Λιανού χαρακτήρισε το Patients Hub αποτελεί «ένα σημαντικό παράδειγμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στον τομέα της Υγείας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ