Στο έλεος μικροβίων και τρωκτικών εντόπισαν δεκάδες μικρά παιδιά Ρομά, οι εθελοντές του προγράμματος «Υγεία για Όλους», όταν επισκέφθηκαν τον καταυλισμό στο Ριγανόκαμπο Πάτρας (25 Νοεμβρίου) για να προσφέρουν δωρεάν παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμό.
«Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι τραγική. Άνθρωποι ζουν μαζί με ποντίκια..» αναφέρει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη του προγράμματος, Ελένη Σωτηροπούλου, τονίζοντας πως οι συνθήκες διαβίωσης εγκυμονούν κινδύνους όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και ευρύτερα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για Όλους» εμβολιάστηκαν 65 παιδιά και δόθηκαν 50 νέα βιβλιάρια υγείας, υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Χρούσου και της καθηγήτριας Παιδιατρικής Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Α. Βαρβαρήγου.
«Η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών ήταν ανύπαρκτη. Τα παιδιά δεν είχαν καν βιβλιάρια υγείας» σημειώνει η κ. Σωτηροπούλου.
Η ιατρική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το δήμο Πάτρας, σε σκηνή που έστησε για το σκοπό αυτό ο στρατός και σε τροχόσπιτο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η αναφορά της κ. Σωτηροπούλου στα εμπόδια που όπως λέει αντιμετώπισαν οι εθελοντές στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα παιδιά αυτά.
«Μας απέτρεπαν να πραγματοποιήσουμε τη συγκεκριμένη παρέμβαση, λόγω παραβατικότητας των ανθρώπων του καταυλισμού. Όμως το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» αγκαλιάζει όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χωρίς διακρίσεις» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι τα παιδιά δεν μπορεί να είναι παραβατικά.
Έκκληση των υπευθύνων του προγράμματος
Τα μέλη του προγράμματος «Υγεία για Όλους» απευθύνουν έκκληση στους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να προχωρήσει το θέμα της σχολικής ένταξης των παιδιών, με σκοπό την ανάσχεση της τάσης γκετοποίησης.
«Τα παιδιά στο Ριγανόκαμπο έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού και βιώνουν έντονα τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη φτώχεια και τον αναλφαβητισμό. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των γονέων, τα παιδιά να πάνε σχολείο και να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα γιατί η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών αυτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του σχολείου» αναφέρει η κ. Σωτηροπούλου.
Να σημειωθεί πως το επόμενο μήνα το πρόγραμμα θα επαναλάβει τον εμβολιασμό στο Ριγανόκαμπο και θα γίνει προσπάθεια με την 6η ΥΠΕ και τη Μαιευτική/Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών να πραγματοποιηθεί γυναικολογική εξέταση (test pap- διακολπικός υπέρηχος) στις γυναίκες του καταυλισμού.
Δήμος Αιγίου
Στις 26 Νοεμβρίου οι άνθρωποι του προγράμματος «Υγεία για όλους» βρέθηκαν στο Αίγιο. Εκεί εμβολιάστηκαν 61 παιδιά Ρομά (2η αναμνηστική δόση), τα οποία ζουν σε καλύτερες συνθήκες απ’ ό,τι στο Ριγανόκαμπο και μάλιστα φοιτούν ήδη σε σχολεία της περιοχής.
Στον παιδιατρικό έλεγχο συμμετείχαν ιδιώτες παιδίατροι – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών, το Κ.Υ./ΠΕΔΥ Ακράτας και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αιγίου.
Ιατρική παρέμβαση στην Αρκαδία
To πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» θα πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη Ιατρική παρέμβαση, από 30 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2017 στην Αρκαδία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την 6η Υ.ΠΕ., τον Ι. Σ. Αρκαδίας, τους Δήμους: Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δ. Γορτυνίας και Ν. Κυνουρίας.
Τα μέλη του προγράμματος θα πραγματοποιήσουν δωρεάν γυναικολογικούς ελέγχους, με λήψη κολπικού επιχρίσματος (tests pap) και διακολπικούς υπερήχους, καρδιολογικό και παθολογικό έλεγχο, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου – καρδιογράφου και ενδοκρινολογικό έλεγχο (υπερηχογράφημα).
Αναλυτικά: -Δωρεάν εξετάσεις στο δήμο Μεγαλόπολης θα πραγματοποιηθούν στις 30 Νοεμβρίου 2017. -Δωρεάν εξετάσεις στο δήμο Γορτυνίας θα πραγματοποιηθούν την 1η Δεκεμβρίου 2017. -Δωρεάν εξετάσεις στο δήμο Ν. Κυνουρίας θα διενεργηθούν στις 2 & 3 Δεκεμβρίου 2017.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ