«Συναγερμό» στις τάξεις του επιστημονικού-υγειονομικού προσωπικού του ΠΕΔΥ «σήμανε» η Διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), με την οποία – μεταξύ άλλων – δίνεται περιθώριο μέχρι τις 31.12.16 στους γιατρούς ώστε να επιλέξουν αν θα παραμείνουν/ενταχθούν στις δομές με σχέση ΠΑΑ ή θα ιδιωτεύσουν (εδώ).
Να σεβαστεί τις διαχρονικές της δεσμεύσεις και να διασώσει έστω και την τελευταία στιγμή τη Δημόσια ΠΦΥ, καλεί την Κυβέρνηση η Γενική Συνέλευση του ΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως υπό την «πίεση» των γεγονότων. Βασικό συμπέρασμα της συνέλευσης αποτελεί η παραδοχή πως η διάλυση της ΠΦΥ που ξεκίνησε με τον νόμο Γεωργιάδη, συνεχίζεται με την αδράνεια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ενώ πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλείσουν και Μονάδες μετά τη μνημονιακή αξιολόγηση των Δομών.
«Ο κατάπτυστος Ν.4238/2014 πρέπει να καταργηθεί, όπως άλλωστε και προεκλογικά δήλωναν κυβερνητικά στελέχη, ειδικότερα σήμερα που οι ανάγκες της κοινωνίας αυξάνονται καθημερινά και λόγω των ανασφάλιστων, των ανέργων και των προσφύγων» τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ Αττικής, Παναγιώτης Ψυχάρης.
Η γενική συνέλευση του κλάδου, πέρα από την απόσυρση της παραγράφου 4ββ του άρθ.28 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, απαιτεί από την Κυβέρνηση:
- Να δώσει την δυνατότητα επανόδου, όλων των απολυμένων συναδέλφων.
- Να δώσει την δυνατότητα επανόδου των συναδέλφων που υπηρετούσαν με συμβάσεις έργου επί πολλά έτη στο ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ.
- Να κριθούν όσοι γιατροί υπηρετούν σήμερα και να πληρωθούν άμεσα οι συνάδελφοι που έχουν επανέλθει με δικαστικές αποφάσεις.
- Να δοθούν προσωποπαγείς θέσεις σε όλους τους γιατρούς, διατηρώντας την εργασιακή τους σχέση και επίσης το δικαίωμα της επανεπιλογής της εργασιακής σχέσης σε όσους επέλεξαν την ΠΑΑ κάτω από τον εκβιασμό του Α. Γεωργιάδη.
- Για τους γιατρούς χωρίς ειδικότητα, να ενταχθούν ισότιμα στο μισθολόγιο-βαθμολόγιο με τους υπόλοιπους γιατρούς του ΠΕΔΥ.
- Η επέκταση της λειτουργίας των Μονάδων Υγείας να γίνει μόνο εφόσον υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών για ασφαλή και επαρκή λειτουργία και όχι με την εξόντωση των σημερινών υπηρετούντων.
- Πλήρη μισθολογική εξομοίωση των ΠΑΑ σύμφωνα με το Ν.4368/2016.
- Εξαίρεση πρώτα απ’ όλα της Υγείας-Πρόνοιας από τις μνημονιακές πολιτικές εξόντωσης.
«Ζητάμε από τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους να στηρίξουν τις θέσεις μας, με στόχο την αναβάθμιση-ανόρθωση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας» αναφέρει σχετικά ο Π. Ψυχάρης, επισημαίνοντας πως η ΓΣ έχει εξουσιοδοτήσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας για κινητοποιήσεις.