Σοβαρές ενστάσεις γύρω από τη μεταχείριση των ελληνικών φαρμάκων στην ανατιμολόγηση εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στο Υπουργείο Υγείας και ζητώντας νέο συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τιμές φαρμάκων.
Με ανακοίνωση της κάνει λόγο για επιβεβαίωση του στρεβλού χαρακτήρα του συστήματος τιμολόγησης, που παράγει ανισότητες. «Οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των παλιών φθηνών φαρμάκων και σε πολύ μικρότερες εκείνες των νέων ακριβότερων», τονίζεται.
Όπως εξηγείται, ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου εκτιμάται σε 3%, η μέση μείωση στα παλιά φθηνά φάρμακα υπολογίζεται σε 15-17%.
«Πρόκειται για τη 8η συνεχόμενη μείωση μετά και από τις τεράστιες μειώσεις του 2012, ενώ για τα νέα ακριβότερα φάρμακα με τιμές από €30 έως €150 η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%!
Αποτέλεσμα αυτής της μοναδικής, μονομερούς και παράτυπης πολιτικής, όπως χαρακτηρίζεται, θα είναι η εξόντωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων, την αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων, τη διάλυση της ελληνικής παραγωγής, τη δημιουργία μονοπωλίου εισαγομένων φαρμάκων.
«Σε αυτό δεν έχει ευθύνη η Υπηρεσία Τιμών Φαρμάκων και ο ΕΟΦ, που αν και υποστελεχωμένοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκδοση του Δελτίου με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και προβλήματα», εκτιμά η ΠΕΦ.
Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι υπενθυμίζουν πως όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση θα πέσει στο κενό, λόγω της αδυναμίας ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα, όπως έχει επισημάνει και το Virus.
Η ΠΕΦ ζητάει:
Κυρίως, όμως, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ζητάει να έρθει στην Βουλή ένα νέο συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τιμές φαρμάκων στο οποίο να λαμβάνονται υπόψη:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ