Την αγανάκτηση και απογοήτευση τους για την κατάσταση της φαρμακευτικής πολιτικής μετέφεραν τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ΠΕΦ, οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών εξέφρασαν την αντίθεση τους με τις προτάσεις που κατέθεσε η Αριστοτέλους, την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. «Οι προτάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων.
Η αδιέξοδη πολιτική οριζόντιων μέτρων στο Φάρμακο, της τελευταίας δεκαετίας, κινδυνεύει να δημιουργήσει μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων. Όπως εξήγησε, με μέση τιμή 4 και 5 φορές χαμηλότερη από άλλα εισαγόμενα και τις βαρύτατες υποχρεωτικές επιστροφές υπάρχει κίνδυνος να βγουν εκτός συστήματος αποζημίωσης πολλά οικονομικά φάρμακα.
Μάλιστα, οι συνεχείς οριζόντιες μειώσεις τιμών μέσω των ανατιμολόγησεων σε συνδυασμό με την οριζόντια εφαρμογή clawback και rebate, φέρεται να πίεσαν προς τα κάτω τις τιμές των γενοσήμων. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η μέση καθαρή τιμή των γενοσήμων, στην εξωνοσοκομειακή αγορά, διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο του 2017 στην Ελλάδα σε 0,095 ανά μονάδα στοιχειώδους συσκευασίας (πχ χάπια ή ml), όταν το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα, ακόμη και μεταξύ χωρών που εφαρμόζουν σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών. Βρετανία και Σουηδία έχουν μέση καθαρή τιμή στο 0,090 με μερίδιο αγοράς, όμως, στο 70,2% και το 58,9%, αντίστοιχα. Στην Ολλανδία το αντίστοιχο νούμερο είναι στο 0,80 με μερίδιο αγοράς γενοσήμων 73,1%.
Οι εν λόγω μέσες καθαρές τιμές, που προέκυψαν δηλαδή, μετά τον συνυπολογισμό στο κόστος της μονάδας στοιχειωδους συσκευασίας των υποχρεωτικών επιστροφών, σε όσες χώρες έχουν τέτοιου είδους μηχανισμούς, είναι υψηλότερες σε χώρες όπως η Τσεχία (0,100 σε 60% μερίδιο αγοράς, η Σλοβακία (0,112 σε 59,6%), με την Αυστρία να βρίσκεται στην κορυφή με μέση καθαρί τιμή στο 0,200, σε μερίδιο αγοράς 41,2%.
Ειδικότερα, «περίπου 700 οικονομικά φάρμακα και γενόσημα, που πωλούνται κάτω από το κόστος, έχουν ζητήσει να ενταχθούν στην αρνητική λίστα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΠΕΦ. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ευθύνη για τη χάραξη πολιτικών που θα αντιστρέψουν την κατάσταση είναι τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Διακομματικής Επιτροπής.
Αυτό που τονίστηκε είναι πως, η αύξηση της δαπάνης καταγράφεται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υποδεικνύοντας πως είναι τα ακριβά φάρμακα της λίστας του Ν.3816 που οδηγούν τις αυξήσεις. Σημειώθηκε, δε, πως πουθενά στον κόσμο τα φάρμακα που δημιουργούν εξοικονομήσεις πληρώνουν clawback.
«Ελληνική πατέντα, μάλιστα, αποτελεί η θέσπιση νοσοκομειακού clawback», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δ. Δέμος. Εξήγησε, λοιπόν, ότι ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής είναι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, που στόχο είχε να ελέγξει τη δαπάνη, έως ότου θεσπιστούν διαρθρωτικά μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΦ, η επίπτωση των νέων δραστικών ουσιών στη δαπάνη την περίοδο 2014-2016 ανήλθε σεσχεδόν 508 εκατ. ευρώ. Συνολικές επιστροφές, δε, rebate και clawback εκτιμάται ότι θα φθάσουν το 1,052 δισ. ευρώ, από 895 εκατ. ευρώ το 2017.
«Το clawback και το rebate αποτελεί το 35% με 40% του συνολικού τζίρου των εταιριών», σημείωσε ο κ. Τρύφων, αναφέροντας ότι πάνω από 12 εταιρείες του κλάδου έχουν προσφύγει στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για να καταπέσει το μέτρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, της Φαρμακευτικής Δαπάνης και συνεπώς και του clawback θα έπρεπε να εξαιρούνται περίπου 250 με 280 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη δαπάνη για την κάλυψη των ανασφάλιστων και άλλων ευαισθητων ομάδων, όπως άλλωστε και η δαπάνη για τα εμβόλια, που υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατ. ευρω.
Πιο σκληρός εμφανίστηκε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δ. Γιαννακόπουλος.
«Μια λέξη χαρακτηρίζει την πρόταση της πολιτείας: κοροϊδία», ανέφερε και εκτίμησε ότι γίνεται προσπάθεια, με νέο τρόπο, να μειωθούν οι τιμές των off patent και τελικά των γενοσήμων. Η επιλογή της χαμηλότερης τιμής της Ευρωζώνης για την τιμολόγηση θα οδηγήσει πάλι σε οριζόντιες μειώσεις, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο. Εξέφρασε την αντίθεση του κλάδου στη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών ανά ATC4.
Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση για διγλωσσία, καθώς οι επικεφαλής «πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, λένε ότι θα διορθώσουν στρεβλώσεις και τελικά επιρρίπτου τις ευθύνες μη υλοποίησης τους στους αποκάτω» σημείωσε. Κατά τον κ. Γιαννακόπουλο η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να αυξηθεί κατά 400 με 500 εκατ. ευρώ συνολικά και να διαιρεθεί σε 3 σαφείς κλειστούς προϋπολογισμούς.
«Τσιρότα» χαρακτήρισε τις προτάσεις ο κ. Δέμος. «Αν το clawback συνεχίσει έτσι και ζητηθεί να πληρωθεί άμεσα, 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν την επόμενη μέρα», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, ενώ αναγνώρισε πως αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πολυεθνικές εταιρίες.
Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ, Β. Πενταφράγκας ξεκαθάρισε πως «οι κυβερνήσεις διαχρονικά, στο συγκεκριμένο θέμα επιλέγουν τις εύκολες λύσεις και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εύκολες λύσεις είναι αυτές που δεν θέλουν και χρόνο για να αποδώσουν. Η χώρα και η πολιτική φαρμάκου έχουν ανάγκη από συναινέσεις και χρόνο. Αν η μια κυβέρνηση στέκεται απέναντι στην άλλη για το ποιος «βοήθησε» τους εισαγωγείς ή τους παραγωγούς κοκ δεν πρόκειται να πάμε μπροστά ουτε ένα βήμα». Πιθανότητα συναινέσεων ίσως υπάρξει με τη Διακομματική για τον κ. Πενταφράγκα, ο οποίος όμως σημείωσε πως σε άλλες χώρες αυτές οι συζητήσεις για αλλαγές διήρκησαν 10 χρόνια, όχι 2.
Παράλληλα αναγνώρισε πως στην αλυσίδα συμμετέχουν τόσο η βιομηχανία, όσο και τα φαρμακεία και οι γιατροί. «Και οι 3 πρέπει να έχουν κίνητρα επιλογής οικονομικότερων επιλογών. Αν κάποιος λειτουργεί χωρίς κίνητρα (αφού λειτουργούμε με αντικίνητρα), τότε δεν θα λειτουργεί η εξίσωση», προσέθεσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ