Παράλογα χαρακτηρίζει τα ποσά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας για τις υποχρεωτικές επιστροφές, σε επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών, κατόπιν πληροφόρησης ότι το clawback για το 2019 θα ξεπεράσει τα 800 εκατ.ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και τα 430 εκατ.ευρά στα νοσοκομεία.
Εκφράζοντας την ανησυχία και την απογοήτευση των μελών της, η ΠΕΦ διαμαρτύρεται δηλώνοντας ότι θα υπάρξει αδυναμία στην καταβολή τους.
Ευθύς είναι η προειδοποίηση για την απειλή προς την βιωσιμότητα του κλάδου. Συγκεκριμένα, η ΠΕΦ υποστηρίζει ότι η «υποχρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας και η –πέραν κάθε οικονομικής λογικής– επιβάρυνση του clawback οδηγεί σε υπερχρέωση και ουσιαστικά σε μαρασμό την ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, έναν κλάδο με στρατηγική σημασία και σημαντική οικονομική προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα».
Κάνοντας λόγο για υπερφορολόγηση, η ΠΕΦ τονίζει ότι το clawback και το rebate, αντιστοιχούν σχεδόν με το 45% του κύκλου εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας. Σε έντονο ύφος υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό ανέρχεται στο 15%, κατά μέσο όρο σε ελάχιστες χώρες της Ευρώπης, που εφαρμόζουν παρόμοια πρακτική. Συνεπώς, στη χώρα μας είναι το ποσοστό αυτό τριπλάσιο και αφορά μια «συνολική άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση 70%».
Ακόμη, η ΠΕΦ στηλιτεύει το γεγονός ότι «τα οικονομικά φάρμακα και τα γενόσημα που παράγονται κυρίως από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, επιβαρύνονται για να προωθούνται οι εισαγωγές». Μπορεί ο τζίρος των γενοσήμων στον ΕΟΠΠΥ να σημειώνει οριακή μεταβολή μεταξύ 2019 και 2018, όπως υπογραμμίζει η ΠΕΦ, όμως το clawback στα γενόσημα θα είναι αυξημένο κατά 36%. «Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η δαπάνη αυξάνεται, λόγω της υποκατάστασης των οικονομικών φαρμάκων από νέες ακριβότερες θεραπείες» τονίζει η ΠΕΦ.
Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία και για το clawback του 1ου τριμήνου του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καθώς υπολογίζεται αύξηση άνω του 46%! Τα ποσοστά θα λάβουν την ανιούσα εξαιτίας «των νέων ακριβών φαρμάκων, που μπαίνουν σε κυκλοφορία και της εκτιμώμενης αύξησης των εμβολίων, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον, ειδικά για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία».
Επιπρόσθετα, τίθεται και θέμα ανταγωνιστικότητας σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον και υστέρηση αναγκαίων πόρων για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Κατόπιν αυτών οι εταιρείες μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ζητούν την άμεση υλοποίηση (εντός του Μαΐου) μιας σειράς παρεμβάσεων, ως εξής:
Προειδοποίηση απευθύνει η ΠΕΦ για ανεπανόρθωτη συρρίκνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, τη ματαίωση των σημαντικών προγραμματισμένων επενδύσεων, την απώλεια θέσεων εργασίας και την ακύρωση της αναπτυξιακής προσπάθειας που πραγματοποιούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, γίνεται λόγος για προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με οικονομικά φάρμακα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των ασθενών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ