Παγκόσμια πρωτοτυπία της Ελλάδας χαρακτηρίζουν την επιλογή του ΕΟΠΥΥ να διαθέτει φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης με υπαλλήλους των νοσοκομείων, ένα θέμα που ανέδειξε το Virusτην περασμένη εβδομάδα (εδώ), οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί.
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν, αφού σημειώνουν πως οι επαναλαμβανόμενες οριζόντιες περικοπές των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους του ΕΟΠΥΥ οδήγησαν, με γεωμετρική αύξηση τον τελευταίο κυρίως χρόνο, τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να παραπέμπουν τους ασθενείς τους στα φαρμακεία του Οργανισμού για την προμήθεια των φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης, υποχρεώνοντας παράλληλα τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς σε αναγραφή του «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ», στις συνταγές, ξεκαθαρίζουν πως υποχρέωση της πολιτείας είναι η έγκαιρη παροχή των απαραίτητων κονδυλίων στα νοσοκομεία. Με αυτό τον τρόπου μπορεί να εξασφαλιστεί η κάλυψη των ασθενών με τις απαιτούμενες υψηλού κόστους θεραπείες.
«Είναι γνωστό ότι τα φάρμακα που χορηγούνται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά ευπαθή. Οπότε, είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται ότι η θεραπεία θα γίνει εντός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος, χωρίς ταλαιπωρία των ασθενών, και με ένα σύστημα άμεσης, ποιοτικής και οικονομικά συμφέρουσας φαρμακευτικής παροχής για όλους», αναφέρουν και προσθέτουν πως «δυστυχώς, ο ΕΟΠΥΥ αντί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, εξοφλώντας έγκαιρα τα νοσοκομεία, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα φάρμακα, συμμετέχει στην κατάφορη παραβίαση διεθνών προτύπων που αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης».
Σε αυτή την περίπτωση, «προτείνει, αποδέχεται και ανακοινώνει την διακίνηση αυτών των φαρμάκων, μέσω «υπαλλήλων» των νοσοκομείων, χωρίς την απαραίτητη φυσική εμπλοκή του μοναδικού -βάσει του νομού- υπευθύνου για τη διαχείριση των νοσοκομειακών φαρμάκων, δηλαδή του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, από την εκτός διεθνών προτύπων, διακίνηση επικίνδυνων και ιδιαιτέρως ευπαθών φαρμάκων (πχ κυτταροστατικά, βιολογικοί παράγοντες κλπ.), θα επιβαρύνει μακροπρόθεσμα τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς σκευάσματα, που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη περισσότερων του ενός ασθενών, μέσω των μονάδων κεντρικής διάλυσης, με την παραπάνω πρακτική του ΕΟΠΥΥ, σπαταλούνται ασκόπως».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ