Μια νέα πειραματική τσίχλα θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα των σωματιδίων του κορωνοϊού στο σάλιο και να βοηθήσει στην επιβράδυνση της μετάδοσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Therapy.
Η τσίχλα περιέχει μια πρωτεΐνη που «παγιδεύει» τα σωματίδια του ιού και θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση σταγονιδίων που είναι φορτωμένα με ιούς όταν τα μολυσμένα άτομα μιλούν, αναπνέουν ή βήχουν. «Το μάσημα τσίχλας με πρωτεΐνες που παγιδεύουν ιούς προσφέρει μια γενική οικονομικά προσιτή στρατηγική για την προστασία των ασθενών από τις περισσότερες στοματικές επαναμολύνσεις από ιούς μέσω της μείωσης του όγκου ή της ελαχιστοποίησης της μετάδοσης σε άλλους», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δοκίμασαν την τσίχλα σε δοκιμαστικούς σωλήνες χρησιμοποιώντας δείγματα σάλιου και επιχρίσματος από νοσηλευόμενους ασθενείς με επιβεβαιωμένο COVID-19. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων σε δοκιμαστικούς σωλήνες, τα σωματίδια του ιού προσκολλήθηκαν στους υποδοχείς ACE2 στην τσίχλα και το ιικό φορτίο στα δείγματα μειώθηκε κατά περισσότερο από 95%, είπαν οι ερευνητές.
Η τσίχλα περιέχει αντίγραφα της πρωτεΐνης ACE2 στις κυτταρικές επιφάνειες, η οποία είναι ο Δούρειος ίππος που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να “σπάσει” τα κύτταρα και να τα μολύνει. Έχει αίσθηση και γεύση όπως η συμβατική τσίχλα και μπορεί να αποθηκευτεί για χρόνια σε κανονικές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το Reuters.
Είναι κατασκευασμένη από φυτικό υλικό που αναπτύχθηκε για να πληροί τις απαιτήσεις του FDA. Δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για χρήση, αλλά οι ερευνητές στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να το δοκιμάζουν. Η χρήση τσίχλας για τη μείωση του ιικού φορτίου στο σάλιο θα ενίσχυε τις παγκόσμιες προσπάθειες εμβολιασμού και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε χώρες όπου τα εμβόλια δεν είναι ευρέως διαθέσιμα ή οικονομικά προσιτά, είπαν οι ερευνητές.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ