Skip to content

Πέντε κατηγορίες τροφίμων που προκαλούν φλεγμονές

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Αφετηρία μιας φλεγμονής μπορεί να αποτελέσει η κακή διατροφή. Ζημιογόνες για την ανθρώπινη υγεία είναι πέντε βασικές κατηγορίες τροφίμων.

Σήμα κινδύνου για τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων που διεγείρουν την πρόκληση φλεγμονής στέλνει  ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος του Μetropolitan General Ευμένης Π. Καραφυλλίδης.

  1. Ζάχαρη

Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τους βιοδείκτες της φλεγμονής στο σώμα.

  1. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Όταν δεν καταναλώνονται τροφές με φυτικές ίνες, το σώμα παράγει ινσουλίνη για να δεσμεύσει τη γλυκόζη από το αίμα. Μακροπρόθεσμα η διαδικασία απέκκρισης της ινσουλίνης γίνεται μη ελεγχόμενη. Το πάγκρεας παράγει όλο και περισσότερη ποσότητα για να ολοκληρωθεί η βιοχημική διεργασία.

  1. Επεξεργασμένο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας έχει συνδεθεί από έρευνες σε βάθος χρόνου με αύξηση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και φυσικά της φλεγμονής επειδή περιέχει τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν τρόφιμα, όπως  είναι το κρέας, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Μια αφθονία AGEs στο σώμα έχει καταδειχθεί ότι προκαλεί την ανάπτυξη ασθενειών όπως  είναι το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης, επομένως είναι σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωσή του.

  1. Αλκοόλ

Μόνο η κατανάλωση με μέτρο του κόκκινου κρασιού μπορεί να ωφελήσει την καρδιά. Η υπερκατανάλωση έχει πολλές αρνητικές συνέπειες και μια από αυτές είναι η αύξηση της φλεγμονής. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το αλκοόλ διασπάται, παράγει τοξικά υποπροϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα ηπατικά κύτταρα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

  1. Trans λιπαρά οξέα

Γνωστά στο ευρύ κοινό και ως υδρογονωμένα λιπαρά οξέα, δηλαδή δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα λίπη, είναι πιθανό να προξενήσουν καρδιακές παθήσεις και άνοια με την πάροδο του χρόνου.
«Για τον λόγο αυτό, η βλαβερή τους επίδραση σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας, καθιστούν επιτακτική την προσοχή των ετικετών των τροφίμων ως προς την αποφυγή συστατικών όπως «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα» έλαια», επισημαίνει ο κ. Καραφυλλίδης. Στον αντόποδα υπάρχουν τροφές  που συμβάλλουν στην πρόληψη της φλεγμονής, όπως είναι τα μούρα, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, ο κουρκουμάς και τα χόρτα.

ΑλκοόλΔιατροφήΕυμένης Π. ΚαραφυλλίδηςΤρανς λιπαρά οξέαΤροφέςφλεγμονή

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κοινή στρατηγική της ΕΕ στην Υγεία ζητεί ο Θ. Πλεύρης
Πρωτοβουλία της Angelini Pharma Hellas για την σπατάλη φαρμάκων

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top