Τέλος στα πρόσθετα κιλά εξαιτίας της υπερφαγίας των εορταστικών ημερών του Πάσχα επιθυμούμενα βάλουμε άμεσα. Η έκβαση της προσπάθειας όμως κρίνεται από την συγκροτημένη διαχείριση του ζητήματος σε συνεργασία με τον επαγγελματία υγείας.
«Η σωστή διάγνωση, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας. Με άλλα λόγια να καταλάβουμε με τι οργανισμό έχουμε να κάνουμε» επισημαίνει ο διαιτολόγος – διατροφολόγος δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Η προσέγγιση χρειάζεται τρία στάδια:
- Λήψη ενός πλήρους ιατρικού και διατροφικού και συμπεριφορικoύ ιστορικού. Να συνυπολογίσουμε δηλαδή παθήσεις αλλά και διατροφικές ιδιαιτερότητες, όπως αλλεργίες δυσανεξίες αλλά και διατροφικές προτιμήσεις. Να προσδιορίσουμε τις δυσλειτουργικές σκέψεις και καταστάσεις που μας οδηγούν στην υπερφαγία.
- Ανάλυση σύστασης σώματος και προσδιορισμός του μεταβολικού ρυθμού: Πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο το σωματικό βάρος, αλλά και το ποσοστό λίπους, ο μυϊκός ιστός καθώς ο βασικός Μεταβολισμός ή αλλιώς ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας, δηλαδή, ο τρόπος που μεταβολίζει το σώμα για τον ακριβή υπολογισμό των θερμίδων.
- Βαθμός ενεργοποίησης: Η ετοιμότητα του ατόμου να σπάσει τις κακές συνήθειες και να υιοθετήσει νέες πιο υγιεινές. Το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για την αξιολόγηση του βαθμού κινητοποίησης είναι πολύ σημαντικό γιατί μας δίνει μια πολύ ισχυρή ένδειξη για τις πιθανότητας επιτυχίας ή μη.
Απαραίτητη είναι η εξατομικευμένη διαιτητική προσέγγιση:
Το πρώτο βήμα αποτελεί η σωστά εξατομικευμένα σχεδιασμένη δίαιτα. Πλέον είναι εφικτή η απώλεια βάρους γρήγορα και ασφαλώς. Σε πολλές περιπτώσεις η άμεση απώλεια είναι ενδεικνυόμενη, ακόμη και της τάξης των 8 με 10 κιλών ανά μήνα, επιτυγχάνοντας υψηλούς βαθμούς διατήρησης με δίαιτες χαμηλών αλλά και πολύ χαμηλών θερμίδων κάτω από 1.200, αρκεί τα παχυσαρκία να είναι ισχυρά κινητοποιημένα.
Οι προϋποθέσεις να για να συμβεί αυτό, όπως υποδεικνύει η διεθνής βιβλιογραφία είναι:
- Το διαιτολόγιο να είναι εξατομικευμένο
- Να καλύπτει το πρωτεϊνικό ισοζύγιο ώστε να διασφαλίσουμε απώλεια κυρίως λιπώδους ιστού και παράλληλα όλα τα θρεπτικά σωστικά σε ημερήσια βάση
Το δεύτερο και σημαντικότερο, είναι να αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά. «Αν δεν αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά, είναι σαν να προσπαθούμε να γεμίσουμε ένα κουβά με νερό που έχει μια τρύπα στον πάτο. Αφού λοιπόν προσδιορίσουμε την προβληματική συμπεριφορά (π.χ. τρώω μπροστά την τηλεόραση, τρώω στο πόδι, αδειάζω πάντα το πιάτο μου) πρέπει να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτόν τον δυσλειτουργικό κρίκο και να δημιουργήσουμε μια νέα υγιεινή συνήθεια χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως η αυτό-καταγραφή, η στοχοθεσία και η αυτοξιολόγηση» εξηγεί ο κ. Παπαλαζάρου.
«Γνωρίζουμε ότι 9 στους 10 ξαναπαίρνουν τα κιλά τους μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Τι κοινό όμως έχουν αυτοί, οι 1 στους 10 και καταφέρνουν και τα διατηρούν; Έχουν ορισμένες κοινές «έξυπνες συμπεριφορές» και πάνω σε αυτές δουλεύουμε ώστε να πετύχουμε τη διατήρηση. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε κι αισθανόμαστε στο φαγητό θα καταφέρουμε να χάσουμε τα κιλά του Πάσχα, αλλά κυρίως θα τα διατηρήσουμε» καταλήγει ο ειδικός.