Οι σχέσεις μεταξύ των γιατρών και της Διοίκησης του Οργανισμού δεν είναι και στην καλύτερή τους φάση, μετά την πρόταση του Δημήτρη Κοντού προς τον υπουργό Υγείας για ανακοστολόγηση στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, προκειμένου να χτυπηθεί η προκλητή ζήτηση κι σπατάλη.
Σύμφωνα με τον ΟOΣΑ το κόστος των παρακλινικών εξετάσεων στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί φέτος στα 570 εκ. ευρώ.
Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι ήδη «η πλήρης μηχανοργάνωση του συστήματος διεθνώς, έχει οδηγήσει σε μείωση δαπανών υγείας κατά 30%». Εκτιμά, παράλληλα, ότι οι φετινές δαπάνες υγείας θα είναι μειωμένες με την εφαρμογή – έστω και μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών – των Υπουργικών Αποφάσεων της 18ης Αυγούστου 2014 (ΦΕΚ 2243/Β΄/18.8.2014 και ΦΕΚ 2247/Β΄/18.8.2014).
Οι γιατροί, αν κι αναγνωρίζουν ότι οι παρακλινικές εξετάσεις που καλείται να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ είναι εκτός ορίων των πραγματικών αναγκών, αντιδρούν στο ενδεχόμενο μιας ανακοστολόγησης. Ειδικότερα, εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο που όπως πάει να εφαρμοστεί – χωρίς έγκριση του ΚΕΣΥ, έξω από διεθνή πρότυπα και δίχως να λαμβάνει υπόψη το ΑΕΠ – θα λειτουργήσει ως γενικός «κόφτης», αποτυγχάνοντας παράλληλα ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη «ρίζα» του.
«Βεβαίως και υπάρχει υπερκατανάλωση διαγνωστικών εξετάσεων για πάρα πολλούς λόγους. Όπως, αδυναμίας του ιατρού ιδιαίτερα στην περιφέρεια να θέσει ασφαλή διάγνωση λόγω έλλειψης των αναγκαίων μέσων, ιδιαίτερα στις δημόσιες δομές υγείας και λόγω κουλτούρας της συχνής προσέλευσης των ασθενών στον ιατρό» αναφέρει σχετικά ο ΠΙΣ.
Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως η βασική ευθύνη είναι πολιτική και διοικητική.
«Η κύρια όμως ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία και σε εσάς προσωπικά κύριε Πρόεδρε, που δεν έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης “real time” διαγνωστικών εξετάσεων, να εφαρμόσετε τις κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης παρακλινικών εξετάσεων, τις οποίες ο Π.Ι.Σ. σας παρέδωσε επισήμως, μέσω του Υπουργείου Υγείας και τις οποίες στον Π.Ι.Σ. υπέβαλαν οι ιατρικές επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις και για τις οποίες είχε δεσμευτεί η Πολιτική Ηγεσία και εσείς ότι θα εφαρμόσετε και αντ΄ αυτού εφαρμόσατε άλλες» τονίζει χαρακτηριστικά ο ΠΙΣ.
Οι γιατροί καθιστούν το Δημήτρη Κοντό προσωπικά υπεύθυνο και για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του πλαφόν συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και για την καθυστέρηση στην εφαρμογή των αριθμητικών περιορισμών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο όγκος και το κόστος των παρακλινικών εξετάσεων του 2014.
Τις ήδη «ψυχρές» σχέσεις μεταξύ του ΠΙΣ και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, έχει «παγώσει περαιτέρω η διαχείριση της πρότασης Κοντού για την ανακοστολόγηση, η οποία έφτασε στην Αριστοτέλους παρακάμπτοντας θεσμικά βήματα.
Σε επιστολή του προς το Δημήτρη Κοντό, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος, αναφέρει σχετικά:
«Όσον αφορά την πρότασή σας, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Υγείας και μας την διαβιβάσατε με σύστασή του για διαβούλευση, μας δημιουργεί ερωτηματικό πως δεν εισήχθη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, για να λάβετε την έγκριση, θεωρώντας, ως μέλος του Δ.Σ,. ότι έπρεπε να προηγηθεί.
Επίσης όπως γνωρίζετε και υπάρχει η αναγνώριση της Πολιτείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποτελεί τον Ανώτατο θεσμικό Σύμβουλο της Πολιτείας για θέματα υγείας, και θα έπρεπε εσείς να φροντίσετε να διαβουλευτείτε με τον Π.Ι.Σ, πριν καταθέσετε την πρότασή σας αντί να σας το συστήσει ο Υπουργός».
Για όλα τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ θα συνεδριάσει στις 22 Μαΐου, προκειμένου να καταθέσει στη συνέχεια τις προτάσεις του.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ