Πριν από λίγες ημέρες, συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τη γέννηση της Louise Brown, του πρώτου παιδιού, που ήρθε στον κόσμο με εξωσωματική. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μέχρι σήμερα, έχουν γεννηθεί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή 8 εκατ. παιδιά και τα ποσοστά εγκυμοσύνης ανέρχονται στο 36%.
Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα δεδομένα, που συλλέγει και αξιολογεί η αρμόδια Διεθνής Επιτροπή Παρακολούθησης (ICMART), με επικεφαλής το Δρ. David Adamson. Οι εκτιμήσεις είναι ότι πάνω από μισό εκατομμύριο μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο από περισσότερα από 2 εκατομμύρια κύκλους θεραπείας.
Πρώτη η Ισπανία
Στην Ευρώπη, η Ισπανία παραμένει η πιο ενεργή χώρα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η πιο πρόσφατη έκθεση της αρμόδιας ευρωπαϊκής, επιστημονικής εταιρείας (ESHRE – European Society of Human Reproduction and Embryology)) για το έτος 2015 αναφέρει διαπίστωσε ότι στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν 119.875 κύκλοι θεραπείας.
Ακολουθούν η Ρωσία (110.723 κύκλοι ), η Γερμανία (96.512) και η πρώην πρωταθλήτρια Γαλλία (93.918). Οι κύκλοι που παρακολουθούνται από το ESHRE περιλαμβάνουν θεραπείες με τις συνήθειες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: IVF, ICSI και δωρεά ωαρίων. Στην Ελλάδα, γίνονται ετησίως περίπου 15.000 κύκλοι σε 44 κέντρα σε όλη τη χώρα.
Η έκθεση καλύπτει συνολικά σχεδόν 800.000 κύκλους θεραπείας που πραγματοποιήθηκαν το 2015 και 157.449 βρέφη που γεννήθηκαν, αντιπροσωπεύοντας τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στην Ευρώπη. Η έκθεση παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Βαρκελώνη κατά την 34η ετήσια συνάντηση της ESHRE, από τον πρόεδρό της, Δρ. Christian de Geyter.
Ο Δρ de Geyter εκτιμά ότι έκθεση περιλαμβάνει περίπου το 80% όλων των θεραπειών ενώ για το 2015 δεν έχουν ενταχθεί τα δεδομένα που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Πάντως, εκτιμάται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται συνήθως περίπου 60.000 θεραπείες ετησίως.
Υπερτερεί η μέθοδος ICSI
Οι κλινικές στην Ευρώπη συνεχίζουν να προτιμούν για την εξωσωματική γονιμοποίηση τη μέθοδο ICSI (μικρογονιμοποίηση) κατά περίπου δύο προς ένα (356.351 ICSI, 131.221 IVF). H μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως ειδική θεραπεία για την ανδρική υπογονιμότητα (χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, κακή ποιότητα σπέρματος), αλλά τώρα χρησιμοποιείται ευρύτερα..
Τα ποσοστά εγκυμοσύνης φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί στην Ευρώπη σε περίπου 36% τόσο για την IVF όσο και για την ICSI. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι υψηλότερα με έμβρυα ηλικίας πέντε ημερών (βλαστοκύστες) από ό, τι με τις τρεις ημέρες. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης από τη δωρεά ωαρίων συνεχίζουν να αυξάνονται και σήμερα βρίσκονται περίπου στο 50%.
Καλό νέο είναι επίσης ότι οι δίδυμες κυήσεις συνεχίζουν να μειώνονται στην Ευρώπη και το 2015 ανέρχονταν σε περίπου 14%. Παρομοίως, το ποσοστό των μεμονωμένων εμβρύων συνεχίζει να αυξάνεται – από 11% το 1997 σε 38% το 2015.
Επίσης κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι το πάγωμα εμβρύων. Το 2015, στο 15% όλων των κύκλων θεραπείας τα έμβρυα είχαν καταψυχθεί νωρίτερα και η τεχνική αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο De Geyter σημείωσε επίσης ότι η διαθεσιμότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής θεραπείας παραμένει πολύ ανομοιογενής στην Ευρώπη. Ενώ η Δανία και το Βέλγιο προσφέρουν περισσότερους από 2.500 κύκλους θεραπείας ανά εκατομμύριο κατοίκους, άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Ιταλία προσφέρουν σημαντικά λιγότερες.
Μια μελέτη υπολόγισε ότι η παγκόσμια ανάγκη για προηγμένες θεραπείες γονιμότητας ήταν περίπου 1.500 κύκλοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως. «Μόνο μια μειοψηφία ευρωπαϊκών χωρών ικανοποιεί αυτή την ανάγκη», δήλωσε ο De Geyter.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ