Ακάλυπτους από βασικές ιατρικές ειδικότητες του ΠΕΔΥ έχουν αφήσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών τους πολίτες σε πολλούς νομούς/δήμους της χώρας, οδηγώντας τη δημόσια περίθαλψη στο «έλεος» της μιζέριας.
Παιδίατροι, ενδοκρινολόγοι, οφθαλμίατροι συγκαταλέγονται στις ειδικότητες που αποτελούν είδος προς εξαφάνιση στις Μονάδες Υγείας όσο και στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, με τον ιδιωτικό τομέα να αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις τη μοναδική «λύση» για τους ασφαλισμένους και πλέον και για τους ανασφάλιστους/άπορους παρότι τους αναγνωρίζεται η ανικανότητα πληρωμής. Όπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ, περίπου 23 νομοί δεν έχουν παιδίατρο. Είναι επίσης ενδεικτικό πως ολόκληρη Ξάνθη διαθέτει μόλις 1αν ακτινολόγο κι 1αν οδοντίατρο, ενώ στην Κέρκυρα δεν υπάρχει οφθαλμίατρος μήτε στο δημόσιο μα μήτε στον ιδιωτικό τομέα. Στο μεταξύ, οι Μονάδες Υγείας καλούνται με τα ίδια κονδύλια να εξυπηρετήσουν επιπλέον τους ανασφάλιστους, τους άπορους και τους πρόσφυγες-μετανάστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 95% των προσφύγων-μεταναστών (40-50 άτομα ημερησίως) που χρήζουν περίθαλψης στη Λέσβο εξυπηρετείται από την τοπική Μονάδα Υγείας.
«Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση και η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης να επιλύσει στοιχειώδη προβλήματα, έφεραν σε απόγνωση σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Από τις 350 μονάδες υγείας που υπήρχαν σήμερα λειτουργούν 220. Οι 5.500 γιατροί που υπηρετούσαν στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, με το Ν.4238 έγιναν 2.200 και οι μισοί από αυτούς υπηρετούν με ασφαλιστικά μέτρα. 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και οι υπόλοιποι εξακολουθούν 15 μήνες τώρα να περιμένουν να δικαιωθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» αναφέρει σχετικά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Ψυχάρης.
Ο ίδιος υποστηρίζει, ταυτόχρονα, ότι το σχέδιο της Αριστοτέλους για την αναδιαμόρφωση της ΠΦΥ αποτελεί επιστροφή στο παρελθόν, καθώς πάσχει από επιστημονική επάρκεια και οικονομοτεχνική βάση.
«Το σύστημα με το γιατρό της γειτονιάς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είχαν πει αρχικά για 1αν γενικό γιατρό ή παθολόγο ανά 5.000 κατοίκους. Δηλαδή το Περιστέρι θα έπρεπε να έχει 88 τέτοια ιατρεία. Μετά είπαν για 10.000 κατοίκους. Είναι προφανές ότι η πρόταση αυτή δεν βασίζεται σε κάποια οικονομοτεχνική μελέτη» λέει ο κ. Ψυχάρης. «Το βασικό όμως είναι το σχέδιο πάσχει από επιστημονική επάρκεια» τονίζει κι εξηγεί: «Η Ελλάδα δικαιούται να έχει πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς. Όταν κάποιος έχει πρόβλημα στο αυτό θα πρέπει να πηγαίνει στον ΩΡΛ κι όταν κάποια γυναίκα έχει αιμορραγία θα πρέπει να πηγαίνει στο γυναικολόγο. Αυτά τα συστήματα (ιατρείο γειτονιάς) ισχύουν στην Αγγλία και είναι αποτυχημένα και προσπαθούν να τα αναθεωρήσουν. Τίθεται επομένως ζήτημα άμεσης προσβασιμότητας του πληθυσμού στην ειδικότητα που χρειάζεται. Αυτό επιτάσσει η επιστήμη του σήμερα.
Έχουμε φτάσει στην εποχή της υπερεξειδίκευσης και πάνε να μας γυρίσουν στο ‘40» καταλήγει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ