Την οργισμένη αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προκάλεσε η δημοσιοποίηση έκθεσης της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη διαμόρφωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.
Σύμφωνα με αυτήν (επισυνάπτεται), αν και ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται χάρη στις μειώσεις σε μια σειρά προϊόντα (π.χ. ένδυση και υπόδηση, είδη νοικοκυριού-υπηρεσίες, μεταφορές, ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης), ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υπέστη αυξητικές πιέσεις κατά 3,4% στην κατηγορία «Υγεία». Την τάση αυτή, η έκθεση την αποδίδει κυρίως στην αύξηση των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα (5,6%) και στις κλινικές, επισημαίνοντας πως η μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες ήταν εκείνη η οποία διαδραμάτισε αντισταθμιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη κατηγορία.
«Η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ στο σημείο αυτό είναι παραπλανητική και στερείται πραγματικών στοιχείων» τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος. Όπως υποστηρίζει, η μείωση της τιμής των φαρμάκων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και γι’ αυτό από το 2012 και μετά τα φάρμακα υποτιμώνται διαρκώς.
«Θεωρούμε ότι οι ανακοινώσεις σε θέματα υγείας και ειδικά φαρμάκων που αποτελούν κοινωνικό αγαθό, απαιτούν περισσότερη σοβαρότητα και ακρίβεια» επισημαίνει ο κος Λουράντος. Καλεί, τέλος, τους αρμόδιους της ΕΛΣΤΑΤ να συμβουλευτούν τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ για τη συνολική υποτίμηση του Ιουνίου 2016, μετά τις τελευταίες τιμολογήσεις Δεκεμβρίου 2015 και Ιουνίου 2016.
deiktistimon2016
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ