Νομικά κενά και παγίδες χαρακτηρίζουν το άρθρο 257, που αφορά στο ωράριο των φαρμακείων, όπως τα απαρίθμησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης , από τη Βουλή.
Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Θεοδοσιάδης εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στις διατάξεις του άρθρου, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά αντί του όρου «φαρμακείο» εισάγεται όρος «επιχείρηση φαρμακείου», «δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα τις προθέσεις των συντακτών του άρθρου».
Κύριο μειονέκτημα της ρύθμισης, κατά τον ΠΦΣ, είναι πως δεν προβλέπεται νομοθετικώς ορισμένη ώρα κλεισίματος των φαρμακείων που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται οι διανυκτερεύσεις που ξεκινούν μετά τις 20.00, ενώ δεν προβλέπεται κύρωση για τα διευρυμένα φαρμακεία που δεν τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει. Οι ρυθμίσεις εξυπηρετούν μόνο όσα φαρμακεία επιλέξουν το διευρυμένο ωράριο, σημειώνουν οι Φαρμακοποιοί.
«Είναι απαράδεκτο συμπλήρωσε, στις διατάξεις αυτού του άρθρου να περιλαμβάνονται ποινές και χρηματικά πρόστιμα και φυλάκιση , χωρίς αυτές να ισχύουν για τα φαρμακεία που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Στο χαρακτηρισμό «εκπρόσωπος της επιχείρησης», το άτομο δηλαδή που εξουσιοδοτείται να δηλώνει το ωράριο λειτουργία, αναφέρθηκε ο κ. Θεοδοσιάδης, σημειώνοντας ότι αυτός ο όρος δεν υπάρχει στη φαρμακευτική νομοθεσία. «Δείχνει την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να οδηγήσουν το ελληνικό φαρμακείο που είναι η εξόντωση του, μέσω της πλήρους απορρύθμισης του ωραρίου με στόχο την είσοδο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων», σημείωσε.
Όπως εξήγησε «καλλιεργείται ο ανταγωνισμός παρά την ρητή και κατηγορηματική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν νοείται ανταγωνισμός στο χώρο του φαρμάκου για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας».
Η ρύθμιση περιλαμβάνει και μια «παγίδα», όπως ανέφερε και ο κ. Θεοδοσιάδης.
Φαίνεται πως οδηγεί στην κατάργηση από το παράθυρο, ακόμη και της αργίας της Κυριακής, ενώ παρέχεται επί της ουσίας η δυνατότητα να λειτουργούν διευρυμένα φαρμακεία όλο το 24ωρο.
Επίσης, φαίνεται παρέχεται η δυνατότητα δήλωσης διευρυμένου ωαρίου ακόμα και κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες και στις επίσημες αργίες. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ προσέθεσε, ακόμη, ότι δεν είναι λογικό να αρχίζει η διανυκτέρευση στις 8 το βράδυ σε μια χώρα που τους περισσότερους μήνες του έτους ο ήλιος δεν έχει ακόμη δύσει.
Εκτιμάται ότι 10.000 φαρμακεία θα δηλώσουν διευρυμένο ωράριο και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες λειτουργίας, αφού ούτε θα είναι υποχρεωμένα να το τηρήσουν, ούτε υφίσταται οιαδήποτε κύρωση αν δεν το τηρήσουν..
Κατά τον κ. Θεοδοσιάδη η ρύθμιση οδηγεί σε έναν άνισο αγώνα τα μικρά φαρμακεία που καταδικάζονται στην εξαθλίωση ή στο κλείσιμο.
«Στα θετικά του νομοσχεδίου είναι η επαναφορά των διατάξεων περί πρόσκαιρου κλεισίματος και η απαγόρευση χρήσεως της λέξεως «φαρμακείο» και των παραγώγων της σε οιαδήποτε γλώσσα, καθώς και του πράσινου σταυρού σε οιαδήποτε άλλη επιχείρηση, πλην των φαρμακείων (άρθρο 258)», αναφέρει ανακοίνωση του ΠΦΣ.
Ο Σύλλογος προτίθεται να καταπολεμήσει τις ρυθμίσεις με κάθε πρόσφορο μέσο, ενώ αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση του ΔΣ της Δευτέρας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ