Εκστρατεία ενίσχυσης της αναγκαιότητας του εμβολιασμού ξεκινά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με αφορμή την έναρξη της περιόδου του αντιγριπικού εμβολιασμού.
Η γρίπη είναι μια δυνητικά θανατηφόρος νόσος, με εύκολη μετάδοση που εξαπλώνεται ταχέως επηρεάζοντας το 5 – 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, προκαλεί 290.000 – 650.000 θανάτους ετησίως και επιπλέον σοβαρή ασθένεια 3 – 5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 111 σοβαρά κρούσματα γρίπης, από τα οποία 107 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 68 άνδρες και 39 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 93 έτη, μέση ηλικία 57,2 έτη. Στο χρόνο αυτό, 42 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίππη, εκ των οποίων 38 σε κρούσματα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ΚΑΙ 4 που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
“Δεν πρέπει να περιμένουμε την καρδιά του χειμώνα για να εμβολιαστούμε!” τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σημειώνοντας πως για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς μέσω των φαρμακείων έχουν ήδη παραγγελθεί περισσότερα από 1,5 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια.
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η παρατεταμένη και βραδυπορούσα μεταρρύθμιση της ΠΦΥ δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στην πρόσβαση των πολιτών σε γιατρό, που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ενόψει της αντιγριπικής περιόδου. “Τα φαρμακεία μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στον εμβολιασμό του πληθυσμού” υπογραμμίζει ο κ. Θεοδοσιάδης, κάνοντας λόγο για έναν κρίσιμο κόμβο στην αλυσίδα ενημέρωση-διάθεση-λήψη του αντιγριπικού εμβολιασμού, λόγω της υψηλής εμπιστοσύνης στους φαρμακοποιούς ως επιστήμονες υγείας και της, γενικά, εύκολης πρόσβασης του κοινού στα καταστήματά τους.
Ο ΠΦΣ επικαλείται σχετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 20% των φαρμακείων (193.000 φαρμακεία) παγκοσμίως αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού, απευθυνόμενα σε πληθυσμό 940 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μάλιστα, τα 120.000 από αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα υπηρεσίας διενέργειας εμβολιασμού από το φαρμακοποιό σε αντίστοιχο πληθυσμό περίπου 655 εκατομμυρίων. Μεταξύ των χωρών που διενεργείται εμβολιασμός από το φαρμακοποιό είναι οι: Αργεντινή, Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Δανία, Ελβετία, Πορτογαλία και Νέα Ζηλανδία.
Επισημαίνεται πως οι οικονομικές επιπτώσεις των επιδημικών εξάρσεων γρίπης απασχολούν τις κυβερνήσεις όλων των κρατών, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συντάξει ειδικό εγχειρίδιο με αναλυτική μεθοδολογία υπολογισμού του συνολικού από τη γρίπη προκαλούμενου κόστους για τα οικονομικά των κρατών.
“Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός προλαμβάνει 37.000 θανάτους ετησίως. Η επιτροπή δημόσιας υγείας της Commission προτρέπει τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράσεις, ώστε τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης να φθάσουν το 75% του πληθυσμού των ομάδων υψηλού κινδύνου. Αν και το σχετικό έγγραφο επικυρώθηκε στις 9/1/2014 στις Βρυξέλλες, δυστυχώς το ποσοστό-στόχος δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα” σημειώνει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Η Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU), με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταδοτικές ασθένειες και τον εμβολιασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημοσίευσε έγγραφο Καλής Πρακτικής, όπου περιλαμβάνονται δραστηριότητες και υπηρεσίες που οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί παρέχουν σε σχέση με μεταδοτικά νοσήματα και τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα:
“Η υπόθεση της Δημόσιας υγείας διαχρονικά είναι για τους φαρμακοποιούς πρώτη προτεραιότητα. Η αντιμετώπιση των συστημάτων υγείας με κοινωνικά και όχι στείρα τεχνοκρατικά κριτήρια, κάνει πλέον επιβεβλημένη την συμμετοχή τους σε Δράσεις Δημόσιας Υγείας” καταλήγει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα 3 τετραδύναμα εμβόλια με μηδενική συμμετοχή για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους πολίτες άνω των 60 ετών.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ