Η «πρόληψη και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο 10ο Pharma & Health Business.
Η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας είναι στοιχείο – «κλειδί» για την καλύτερη πρόληψη σύμφωνα με το Δρ. Ανάργυρο Μαριόλη, διευθυντή στο Κέντρο Υγείας στην Αρεόπολη της Μάνης.
«Η προσέγγιση γίνεται στην κοινότητα, μαζικά, στην οικογένεια. Δεν είναι μόνο η επείγουσα κατάσταση. Να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και συνέπεια στην φροντίδα», συμπλήρωσε, λέγοντας πως οι κάτοικοι στην επαρχία προσέχουν λιγότερο την υγεία τους (τσιγάρο, αλκοόλ κλπ)». Κατά τον κ. Μαριόλη, ο πολίτης πρέπει να είναι συνυπεύθνος. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τον πολίτη όμως αμέτοχο», ξεκαθάρισε. «Έχουμε δώσει βαρύτητα με ειδικά σεμινάρια για να δείξουμε τις συνέπειες που θα υπάρξουν από την χρήση. Δεν υπάρχουν όμως υποδομές και το κόστος υψηλό», είπε. Κατά τον κ. Μαριόλη, το ποσό που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση στα επιδόματα θα μπορούσε να είχε κατευθυνθεί στην πρόληψη, ώστε να αποκτήσει η χώρα ένα αξιοπρεπή θεσμό Οικογενειακού Γιατρού.
Την ανάσα ρευστότητας αναζητά η αγορά και συγκεκριμένα τα 50 εκατ. ευρώ περίπου από αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΠΥ, όπως σημείωσε η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Το κονδύλι αυτό, το οποιο θα μπορούσε να ενισχύσει το σχετικό προϋπολογισμό, προέρχεται από την εξυπηρέτηση Ευρωπαίων πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, βασικό αίτημα παραμένει η κατάργηση του Claw back.
Κομβική, όπως έχει ειπωθεί, είναι η πρόληψη και στόχος είναι να μπορεί κανείς να τροποποιεί την συμπεριφορά του ασθενή (κόψιμο τσιγάρο, κάπνισμα κλπ), σημείωσε ο Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός Διευθυντής του ΕΣΥ. Παράλληλα τόνισε ότι «είμαστε σε μια εποχή ηλεκτρονική πλέον και τόσο γιατροί όσο και οι ασθενείς θα πρέπει να προσαρμοστούν (ηλεκτρονικός φάκελος)». Αναφορικά, με τα πρωτόκολλα, το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, όπως είπε. Ο κ. Θηραίος, σημείωσε ότι στους αδύναμους θα πρέπει να παρέχεται η στήριξη και η παροχή, και στον άλλον η δυνατότητα ελευθερίας επιλογής.
Στην αλλαγή νοοτροπίας στάθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Ζαχαρίας Ρακούσης, σημειώνοντας πως οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα έχουν δώσει πολλά χρήματα για καμπάνιες για πρόληψη, χωρίς να υπάρχει ανταπόδοση
«Θέλουμε να μας βλέπουμε σαν κομμάτι της Πολιτικής Υγείας και εμάς! Οι φαρμακευτικές και μπορούν να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν σε όλα τα κομμάτια, και της πρόληψης και της πολιτικής Υγείας. Πρέπει δηλαδή να μην βλέπουμε μόνο το πρόβλημα, αλλά που να κατευθύνουμε τον κόσμο (διατροφή, άθληση κλπ). Όλοι ζητάμε μείωση φόρων. Γιατί όμως να μειωθεί ο φόρος στα τσιγάρα ή σε ανθυγιεινά τρόφιμα;», διερωτήθηκε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ