Προβάδισμα στον εξορθολογισμό των συνολικών επιστροφών ζητά το PhRMA Innovation Forum. Έκκληση κάνει στην Ελληνική Πολιτεία να μεριμνήσει για το σύνολο των υποχρεωτικών επιστροφών που καλείται να πληρώσει η Φαρμακοβιομηχανία στο Κράτος. Δομικές μεταρρυθμίσεις ζητά ο κλάδος για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Σωστή πορεία ακολουθείται, σύμφωνα με το φόρουμ, για τη μείωση της υπέρβασης όπως διαφαίνεται από το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Ο στόχος που έχει τεθεί για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και δυσχερειών που προκαλούνται στο επιχειρηματικό περιβάλλον των Φαρμακευτικών εταιριών, αξιολογείται θετικά από τη Φαρμακευτική βιομηχανία.
Μείζονος σημασίας κρίνεται όμως η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, διασφαλίζοντας την πρόσβαση του ασθενή στην κατάλληλη θεραπεία. Δομικές μεταρρυθμίσεις με ταυτόχρονη ενίσχυση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής περίθαλψης εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στη συνεχή βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης. Ωστόσο, σύμφωνα με το φόρουμ, όσα ανακοινώθηκαν από τον υπουργού Υγείας για την επίτευξη μειωμένης υπέρβασης για το έτος 2020 δεν συμφωνούν με τα πραγματικά δεδομένα, όπως αυτά έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας και από τις αναφορές στην Εαρινή Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτό συμβαίνει γιατί η πρόβλεψη για το ύψος υπέρβασης του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής περίθαλψης το 2020 ξεπερνά το αντίστοιχο που καταγράφηκε το 2019 . Την ίδια στιγμή «tο συνολικό ύψος των επιστροφών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το rebate όγκου με βάση τις πωλήσεις των φαρμάκων ανέρχεται στο ποσό των 1.338 δις».
Το γεγονός αυτό αντιτίθεται στις εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, διαμαρτύρεται το φόρουμ. «Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι συνολικές επιστροφές για τη μεγάλη πλειοψηφία των καινοτόμων φαρμακευτικών εταιρειών συνεχίζουν να αυξάνουν δραματικά». Σύμμωνα με την ανακοίνωση, το ζήτημα αυτό δεν βαραίνει μόνο τις Φαρμακευτικές Εταιρείες αλλά και τους ασθενείς που στερούνται την φαρμακευτική καινοτομία.
Επίσης, προβλήματα δημιουργούν στην προβλεψιμότητα και στις πιθανές επενδυτικές κινήσεις, καθώς και στην εικόνα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ελλάδας. Οι τυχόν επενδυτές προτιμούν πιο σταθερούς και προβλέψιμους προορισμούς, ενώ η Ελλάδα δεν καθίσταται ανταγωνιστική. Παρά τις προφορικές και γραπτές εκκλήσεις του PhRMA Innovation Forum Ελλάδος στις αρμόδιες Αρχές (ΕΟΠΥΥ, Υπουργείο Υγείας) αναφορικά με τον προσδιορισμό του ύψους του clawback για το έτος 2020, «ουδέποτε όμως έλαβε γραπτή απάντηση επ’ αυτού του ζητήματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι η «μαθηματική απομείωση της υπέρβασης, που συχνά ορισμένοι επικαλούνται, είναι πλασματική δεδομένου ότι λαμβάνει υπόψη το συμψηφισμό μέρους των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη με τις αυτόματες επιστροφές των εταιρειών. Η πλασματική αυτή απομείωση δεν είναι απόρροια μιας δομικής μεταρρύθμισης, δεν αφορά στο σύνολο των φαρμακευτικών εταιριών, και αποτελεί συμψηφισμό της υπέρβασης με μέρος ήδη δαπανημένων ποσών των εταιρειών». Μπορεί το μέτρο αυτό να προσελκύει επενδύσεις αλλά «δεν απομειώνει την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης που γεννά υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές από τη Φαρμακευτική βιομηχανία». Με βάση τις ολοκληρωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί το φόρουμ ζητά από την Πολιτεία να ανοίξει τη συζήτηση για τη διαχείριση της Φαρμακευτικής πολιτικής και τη βελτίωση της λειτουργικότητας, αποδοτικότητας και παραγωγικότητας του Ελληνικού Συστήματος Υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ