Ένας μήνας έχει απομείνει για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων από την περίοδο 2009-2012 και την καταβολή τους στους παρόχους, αλλά η επίτευξη του στόχου είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Την ίδια ώρα, τα 8 εκατομμύρια ανήλθε η υπέρβαση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών κέντρων το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με το προεδρείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) κατέστη σαφές ότι η διαδικασία καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών κινείται με ρυθμούς …χελώνας.
Για την πληρωμή των εν λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων οι κλάδοι υγείας εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να εκκαθαρίσουν, με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, τις απαιτήσεις των παρόχων και να τις αποστείλουν στον Οργανισμό, προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή των ποσών.
Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει ο Ν. 4430/2016 έως τις 30 Ιουνίου, αλλά, όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ, Ι. Βουγιούκας η διαδικασία οποία φαίνεται να προχωράει με πολύ αργό ρυθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το πρόβλημα εντοπίζεται στο πρώτο βήμα της διαδικασίας, στην εκκαθάριση των υποβολών από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μάλιστα, τα χρήματα για την πληρωμή τους υπάρχουν, δηλαδή ο αντίστοιχος κωδικός της ειδικής αυτής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κομμάτι των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων φέρονται να μην έχουν αποσταλεί ακόμα στον ΕΟΠΥΥ.
Το προεδρείο του ΠΑΣΙΔΙΚ εκτιμά ότι πιθανώς να χρειαστεί παρέμβαση των παρόχων στη νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ, αφού πλέον οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ενοποιηθεί στη νέα δομή.
Σε καλύτερη κατάσταση φαίνεται να είναι οι υποχρεώσεις του Οίκου Ναύτου και του ΟΠΑΔ, που έχουν διεκπεραιωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά στους βραδείς ρυθμούς υλοποίησης της διαδικασίας κάνει ο ΠΑΣΙΔΙΚ για το ΤΑΠ-ΟΤΕ.
Τι θα γίνει αν έρθει το τέλος Ιουνίου και δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλές;
Ο νόμος προβλέπει ότι το βάρος θα πέσει στα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι στον ΕΟΠΥΥ. Φυσικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα παράτασης της προθεσμίας ή ακόμη και ειδικής ρύθμισης για να αποφευχθούν οι πονοκέφαλοι…
Εν τω μεταξύ, «παγωμένες» παραμένουν οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά τους λογοθεραπευτές, καθώς μένει να ληφθεί υπόψη το πόρισμα της Επιτροπής που όρισε το Υπουργείο για να συγκλίνει τις δύο πλευρές.
Στα υπόλοιπα της συνάντησης ΠΑΣΙΔΙΚ- Μπερσίμη
Η συζήτηση μεταξύ του προεδρείου του ΠΑΣΙΔΙΚ και του επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ άγγιξε και το θέμα των τρεχουσών απαιτήσεων. Η διαδικασία φαίνεται να συνεχίζεται κανονικά, με το Δεκέμβριο του 2016 να έχει στο μεγαλύτερο μέρος του εκκαθαριστεί και να προχωράει η οριστικοποίηση των απαιτήσεων των διαγνωστικών κέντρων, οι οποίες όμως θα συμψηφιστούν με το claw back του α’ εξαμήνου του ιδίου έτους.
«Αν η απαίτηση του παρόχου για το συγκεκριμένο μήνα είναι μεγαλύτερη από το ποσό επιστροφής, τότε η διαφορά θα πιστωθεί στο λογαριασμό του παρόχου με τη γνωστή διαδικασία, ενώ το claw back του β’ εξαμήνου του έτους 2016 θα συμψηφιστεί με τις απαιτήσεις των παρόχων του μηνός Ιουνίου τρέχοντος έτους», αναφέρει ο κ. Βουγιούκας.
Στόχος, άλλωστε, της Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι η σταθεροποίηση των πληρωμών, και η εξομάλυνση τους έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε οι τακτικές ροές πληρωμής των απαιτήσεων δεν θα ξεπερνούν τις 90 ημέρες από την υποβολή τους.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, οι απαιτήσεις των διαγνωστικών κέντρων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε περίπου 90 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε μία υπέρβαση του ορίου κατά 8 εκατ. ευρώ περίπου (η προϋπολογισθείσα δαπάνη 82 εκατ. ευρώ).
Ακόμη, οι δύο πλευρές συζήτησαν το συμψηφισμό του claw back των προηγούμενων ετών (2013-2015) που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, και ο οποίος θα γίνει με το υπόλοιπο της οφειλής 10% του Οργανισμού προς τους παρόχους, από τα έτη 2012-2015, οφειλές που πρέπει να εκκαθαριστούν με την διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου του 5%.
Φυσικά, η κουβέντα πήγε και στην ΥΑ για τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους για το 2017.
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ, έγινε διαχωρισμός του σχετικού κωδικού σε υποκατηγορίες παρεχόμενων υπηρεσιών με συγκεκριμένα όρια η κάθε μία και δόθηκε μία συνολική αύξηση του ορίου μας, της τάξεως των 25,5 εκατ. ευρώ.
Έτσι, με την είσοδο των νέων διαγνωστικών εξετάσεων που προστέθηκαν στη λίστα των αποζημιούμενων εξετάσεων ΕΟΠΥΥ, η συνολική χρηματοδότηση της κατηγορίας φθάνει στα περσινά περίπου επίπεδα.
«Ένα θετικό γεγονός στον καθορισμό των νέων ορίων δαπανών ανά κατηγορία εξετάσεων, είναι ότι το claw back υπολογίζεται ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα όπως μέχρι το 2016, με αποτέλεσμα μήνες χαμηλής ζήτησης σε διαγνωστικές εξετάσεις όπως είναι κυρίως ο Αύγουστος, στους οποίους δεν ξεπερνιέται το όριο, να μην χάνεται αυτό το πλεονέκτημα και να συμψηφίζεται με την υπέρβαση άλλου μήνα εντός του ιδίου τριμήνου», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ.
Επίσης, τα διαγνωστικά κέντρα θα πρέπει να περιμένουν τη νέα σύμβαση για να μπορέσουν να υποβάλλουν τις απαιτήσεις τους σε ό,τι αφορά δαπανών Ευρωπαίων ασφαλισμένων, αν και η υπογραφή νέας σύμβασης συνεργασίας με τον Οργανισμό, φαίνεται προς το παρόν να έχει παγώσει, αναμένοντας και τις υπόλοιπες συμβάσεις με λογοθεραπευτές και άλλες κατηγορίες παρόχων.
Ο ΠΑΣΙΔΙΚ θα αποστείλει παρατηρήσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είτε στην ονοματολογία είτε στην κωδικοποίηση κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος διαπιστώνει αργούς ρυθμούς στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων (ψηφιοποίηση φυσικού αρχείου παραπεμπτικών από τους παρόχους), ενώ επισημαίνει ότι η ευθύνη της σωστής αναγραφής των εξετάσεων, στο πλαίσιο των κανόνων παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων, βαρύνει τον κλινικό.
Ερώτηση ΝΔ
Ερώτηση υπέβαλλαν προς τον Υπουργό Υγείας, 22 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, γύρω από την πορεία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα, ζητούν να πληροφορηθούν, σε «ποιό ακριβώς στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εν όψει της λήξης της προθεσμίας» και «τι ποσά έχει αποπληρώσει μέχρι αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ ανά κατηγορία δικαιούχων». Μάλιστα, ζητούν σαφή εικόνα της πορείας εκκαθάρισης και ειδικότερα των αποπληρωμών ανά κλάδο.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ