Την έκβαση της γ΄ αξιολόγησης απειλούν οι απλήρωτες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύψους 1,2 δις ευρώ.
Η αποπληρωμή τους αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι Θεσμοί. Σύμφωνα όμως με τα ΝΕΑ, από την εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο γι’ αυτό το σκοπό, μόλις 500 εκατ. ευρώ κατάφεραν να φτάσουν στους δικαιούχους. Το υπόλοιπο ποσό η κυβέρνηση καλείται τώρα να το εξοφλήσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Ένα μέρος από τα χρήματα αυτά αφορά στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, οι οποίοι -με δεδομένη την ασυνέπεια του Οργανισμού στην εξόφληση παλαιών οφειλών- έχουν κάθε λόγο να δυσπιστούν για την απόδοση των τρεχουσών οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Στα «συρτάρια» του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ παραμένουν ακόμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2010, η εξόφληση των οποίων παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο τον περασμένο Ιούνιο (έως τις 30 Ιουνίου 2018).
«Η διοικητική αδυναμία εκκαθάρισής τους 7 χρόνια μετά, αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο πολιτικής και διοικητικής αυθαιρεσίας, εν όψει των μνημονιακών απαιτήσεων και των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης από τους θεσμούς» τονίζει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, εκφράζοντας την αμφιβολία της αναφορικά με την αποτύπωση της αληθινής εικόνας της πορείας απόδοσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του υπολειπόμενου 10% των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων που εκκρεμούν από το 2012 κινδυνεύουν με παραγραφή έως το τέλος του έτους. Επίσης, προκύπτει ένα ερωτηματικό για το 10% του 2013 που ελέγχθηκε και εκκαθαρίστηκε από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, με δαπάνη πληρωμένη από τους παρόχους, καθώς 4 χρόνια μετά ακόμα δεν έχει αποδοθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Στα αζήτητα παραμένει, άλλωστε, το 10% του 2014 και 2015.
«Υπάρχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις στους αντίστοιχους κωδικούς για την εξόφληση των δεδουλευμένων οφειλών του;» αναρωτιέται η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, που ζητά τα επίσημα στοιχεία ισολογισμού και απολογισμού του Οργανισμού για το χρονικό διάστημα 2012-2015.
Χαρακτηρίζει δε ως παρωδία την απαίτηση του Οργανισμού για είσπραξη του clawback με 18μηνες δόσεις και εσπευσμένο συμψηφισμό, χωρίς να γνωστοποιούνται οι επίσημες υποβληθείσες δαπάνες ανά κωδικό από το 2012 και μετά, δίχως γνωστοποίηση του τρόπου υπολογισμού του clawback, των ποσών που απορρίφθησαν κατά την εκκαθάριση και που αφαιρούνται από το clawback και rebate, λόγω αναδιανομής των πόρων. Εξάλλου, προσθέτει, παραμένει ασαφής ο τρόπος υπολογισμού του rebate/clawback κατά το έτος 2014, όταν επιβλήθηκε δια νόμου ατομικό πλαφόν στις εργαστηριακές δαπάνες και ιατρικές πράξεις ανά εργαστηριακή μονάδα ΠΦΥ.
Στο μεταξύ, οι υποχρεώσεις των γιατρών προς το κράτος (ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, φορολογία) «τρέχουν» κανονικά.
«Λαμβάνοντας υπόψιν το βαρύ ιστορικό των άδικων, λεόντιων και μονομερών ενεργειών του Οργανισμού, γνωστοποιούμε ότι εάν δεν δοθούν σαφή χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών εντός του Οκτωβρίου, θα προβούμε σε δικαστική έντοκη διεκδίκηση όλων των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ, διατηρώντας πάσα επιφύλαξη των νόμιμων δικαιωμάτων μας» καταλήγει η Ένωση.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ