Προκλήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης προκύπτουν για την Ελλάδα με την αξιοποίηση της καινοτομίας στον χώρο των φαρμάκων. Η ανάγκη ενός βιώσιμου επενδυτικού περιβάλλοντος αναδεικνύεται μέσα από την προσπάθεια βελτίωσης της φαρμακευτικής πολιτικής στην κατεύθυνση παροχής ποιοτικότερης φροντίδας υγείας.
Ο υπουργός Υγείας στο Delphi Forum ευχαριστώντας τους ανθρώπους του PIF για αυτή την ευκαιρία διαλόγου με τον κλάδο σημείωσε ότι αναγνωρίζει πως το clawback βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και γι’ αυτό ήδη δουλεύει μαζί με όλους τους εκπροσώπους της βιομηχανίας για την εφαρμογή μέτρων αποτελεσματικής διαχείρισης. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσει έναν επενδυτικό προορισμό και όχι μια απλή φαρμακευτική αγορά αφού υπάρχουν κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρας μας. Το Pharma Innovation Forum, σύνδεσμος 26 ηγέτιδων φαρμακευτικών εταιρειών, διοργάνωσε τη συζήτηση με θεματική «Developing collaborative strategies to foster a sustainable environment for pharmaceutical innovation». Στόχος ήταν μέσα από τον διάλογο να προαχθεί η αξία της θεραπευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα και να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του συστήματος υγείας. Τη σημασία των συνεργειών φαρμακευτικού κλάδου και κυβερνήσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του PIF Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Με το βλέμμα στη διευκόλυνση της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε προηγμένες θεραπείες άνοιξε η συζήτηση για την καλλιέργεια περιβάλλοντος που ευνοεί την έρευνα για την καινοτομία και την εφαρμογή πρωτοποριακών μεθόδων.
Προσβασιμότητα στην καινοτομία για τους ασθενείς
Η Πρόεδρος του PIF και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AbbVie Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη δήλωσε σχετικά: «Ως Pharma Innovation Forum και 26 εταιρείες που εργαζόμαστε με πάθος για να διατηρήσουμε την πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που θέτουμε τις βάσεις για έναν διάλογο συνεργασίας όπου στο ίδιο τραπέζι Υπουργείο, ασθενείς, βιομηχανία και όλοι οι εταίροι μπορούμε να βρούμε λύσεις στις οποίες θα αντιμετωπίσουμε το πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας και βιωσιμότητας για τον Έλληνα ασθενή.»
Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως την επιθυμία για πρόοδο και το σημαντικό επιστημονικό κεφάλαιο υπογράμμισε στα λεγόμενά του ο Αντιπρόεδρος, Ανατολικής Ευρώπης, της φαρμακευτικής εταιρείας AbbVie Thibault Massart. Όμως, πρόβλημα αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Massart οι χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όντας τροχοπέδη για μια διεθνή επένδυση. Εξίσου αποτρεπτικά λειτουργεί η λήψη νέων μέτρων και οι τροποποιήσεις στην φαρμακευτική πολιτική, ενάντια στην ανάγκη σταθερότητας ως προϋπόθεση για την επενδυτική ανάπτυξη. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Βελγίου, το οποίο χάρη στην καλή συνεργασία με τις αρχές αποτελεί πόλο έλξης για επενδύσεις διασφαλίζοντας συνθήκες, όπως προβλέψιμες δαπάνες και πρόσβαση των ασθενών στον βέλτιστο εξοπλισμό.
Την άποψη της ανάγκης «ζυμώσεων» μέσω του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα πρέσβευσε η Head of Corporate, Public Affairs Europe, στην φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, Florence Papillon. Τα οφέλη για την εθνική οικονομία υπενθύμισε η κ. Papillon, εξηγώντας ότι η χώρα θα πρέπει να καλλιεργήσει θετικό κλίμα για τους επενδυτές. Σε αυτό το πνεύμα θα πρέπει να αξιοποιηθεί το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας και να τονωθεί η διεξαγωγή κλινικών μελετών, προσφέροντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Με βασικό άξονα το όφελος του ασθενούς θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Η υπεραξία της καινοτομίας για τους ασθενείς
Ζωτικής σημασίας είναι η ορθή ενημέρωση του κοινού για τη συμβολή των καινοτόμων φαρμάκων στην αντιμετώπιση των ασθενειών, ιδιαίτερα των σπάνιων ανάφερε η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Βασιλική Βακουφτσή. Προβάδισμα θα πρέπει να δοθεί στην εισαγωγή στο ΕΣΥ καινοτόμων θεραπειών και στην πρόσβαση των ασθενών σε αυτές, σύμφωνα με την κ. Βακουφτσή, προσθέτοντας πως έχουν γίνει προτάσεις από την μεριά των ασθενών.
Στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για το κομμάτι του financing αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Παυλίνα Καρασιώτου, σημειώνοντας την ανάγκη συνεργασίας όλων των stakeholders, για την εξεύρεση νέων και καινοτόμων εργαλείων χρηματοδότησης. Ήδη υπάρχει η προεργασία μεταξύ των κρατικών φορέων για την εξέταση των οικονομικών παραμέτρων σχετικά με την εφαρμογή της φαρμακευτικής πολιτικής.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ