Με τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά στις ΜΗΝ, μεταξύ αυτών και οι Οφθαλμολογικές, η Ελλάδα φθάνει, έστω και με καθυστέρηση σχεδόν 10 χρόνων, στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προηγμένων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Σύμφωνα με τα μέλη του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, το μέτρο αυτό θα συμβάλλει και στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το σύστημα υγείας, ενώ συντελεί και στη μεγαλύτερη ασφάλεια των επεμβάσεων, καθώς ο ασθενής δεν εκτίθεται άσκοπα σε κινδύνους του νοσοκομειακού περιβάλλοντος όπως οι λοιμώξεις.
Πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας υπολόγισε το καθαρό όφελος του Δημοσίου από τις ΜΗΝ σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Κολλεγίου, Γ. Χαρώνης.
Μάλιστα, στις ΗΠΑ το 65% των λεγόμενων «μικρών» επεμβάσεων, ή ακριβέστερα των επεμβάσεων που δεν χρειάζονται νοσηλεία, γίνονται σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 45%. Στην Ελλάδα, πριν το Μάιο ήταν, προφανώς, μηδενικό. Τώρα, όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ΜΗΝ παλεύουν με τη χρονοβόρα γραφειοκρατία και συνεχίζουν να συναντούν εμπόδια. 20 με 30 μονάδες έχουν ήδη δημιουργηθεί και όταν το σύστημα αρχίζει να λειτουργεί εύρυθμα, τα μέλη του Κολλεγίου εκτιμούν ότι θα μπορούν να αναλάβουν το 30% των «μικρών» επεμβάσεων.
Σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διενέργεια Ημερίδας του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας (ΕΚΟ) «Επαναστατικές εξελίξεις στην Οφθαλμολογία», που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Divani Caravel, υπογραμμίστηκε η επένδυση των μελών του Κολλεγίου, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και χωρίς κρατική επιχορήγηση, σε τεχνολογία αιχμής προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλο το φάσμα των διαγνωστικών και θεραπευτικών προκλήσεων της σύγχρονης οφθαλμολογίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΕΚΟ, Γ. Χρονόπουλος, πάνω από το 70% των επενδύσεων και ερευνών στην Οφθαλμολογία γίνονται αυτή την στιγμή από τα μέλη του Κολλεγίου.
Στην ημερίδα θα συζητηθεί το brain drain, η απώλεια δηλαδή νέων ταλέντων από την Ελλάδα προς άλλες τρίτες χώρες με τις δυσμενείς επαγγελματικές συνθήκες που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Δύο νέοι χειρουργοί οφθαλμίατροι θα παρουσιάσουν τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Σήμερα οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι συνολικά οι κύριοι λόγοι απώλειας όρασης και αφορά τη δεύτερη και τρίτη ηλικία.
Σχετικά με διαγνωστική για προβλήματα ωχράς κηλίδας και σακχαρώδη διαβήτη στον αμφιβληστροειδή, στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά πολύτιμες τεχνολογίες για τη διάγνωση και θεραπεία.
Στην επέμβαση καταρράκτη, οι τελευταίες εξελίξεις προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Μπορούν πια να διορθώνονται μαζί με την επέμβαση καταρράκτη και η υπολειπόμενη μυωπία, υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμός.
Στον κερατόκωνο πολλές από τις καινούριες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές έχουν ξεκινήσει από την Ελλάδα, ενώ ακόμη και η «ενοχλητική» πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπισθεί σήμερα.
Στην Ημερίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας θα συζητηθούν επαναστατικές νέες μέθοδοι για τη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία της ξηροφθαλμίας και της βλεφαρίτιδας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ