Στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας ετοιμάζεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή 15 Φορέων Υγείας (νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ως επί το πλείστον), που θα αναπτύξουν το σχετικό δίκτυο. Η αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμού θα αποδειχθεί πολύτιμη για τους ασθενείς, ιδιαίτερα τους κλινήρεις και χρονίως πάσχοντες, αλλά και να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους στην Υγεία.
Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, με τίτλο «Οργάνωση, Λειτουργία και ενιαίος καθορισμός διαδικασιών για την ανάπτυξη του πιλοτικού δικτύου των Τμημάτων ή Υπηρεσιών Κατ’ Οίκον Νοσηλείας» (επισυνάπτεται) που ακολουθεί την αντίστοιχη απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού τον Απρίλιο (επισυνάπτεται), αποσαφηνίζονται οι λεπτομέρειες για την άμεση υλοποίηση του έργου.
Οι φορείς που θα εντάσσονται στο πιλοτικό δίκτυο είναι 11 Νοσοκομεία, 3 Κέντρα Υγείας και 1 Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα ΓΟΝΚ «Αγ. Ανάργυροι», ΓΝ Ν. Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων», ΓΝΑ «Σισμανόγλειο-Αμ. Φλέμιγκ», ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία», ΓΑΝΠ «Μεταξά», ΠΓΝ «Αττικόν», Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστανειο », Κέντρο Υγείας Ελευσίνας , ΓΝ Κατερίνης, Κέντρο Υγείας Αιγινίου, ΓΝ Δράμας, Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ν. Καλλικράτειας, ΓΝ Βόλου «Αχιλλοπούλειο», ΓΝ Λαμίας, Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αγ. Θεοδώρων ΚΥ Λουτρακίου.
Οι παραπάνω φορείς θα πρέπει να στείλουν επικαιροποιημένες λίστες με το προσωπικό το οποίο θα στελεχώσει την υπηρεσία της κατ’ οίκον νοσηλείας. Εκτιμήθηκε, ωστόσο, πως η ελάχιστη στελέχωση που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων αυτών απαιτεί τη μόνιμη και συνεχή απασχόληση ενός ιατρούς ειδικότητας (παθολόγου, αναισθησιολόγου, χειρουργού, γενικού ιατρού κλπ), δύο νοσηλευτών και ενός επισκέπτη υγείας. «Στις περιπτώσεις Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ, αντίστοιχα προτείνεται ένας Γενικός Ιατρός, ή Ιατρός ειδικότητας, μιας Νοσηλεύτριας/Νοσηλευτή και μιας Επισκέπτριας/Επισκέπτη Υγείας», διευκρινίζεται στην Εγκύκλιο, όπου σημειώνεται και η ανάγκη διασύνδεσης της Μονάδας ή Υπηρεσίας με Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό.
Πρόσφατα 120 νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ του ΕΣΥ εκπαιδεύθηκαν στην κατ’ οίκον φροντίδα υγείας και στην παρηγορητική, στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι εν λόγω νοσηλευτές θα πρέπει να αξιοποιηθούν είτε στελεχώνοντας άμεσα τα σχετικά τμήματα είτε σε συνεργασία ή διασύνδεση ανάλογα με την υπηρεσία τους.
Τα τμήματα κατ’ οίκον νοσηλείας θα λειτουργούν σε 5νθημερη βάση και κατά τις πρωϊνές ώρες. Προτείνεται, όμως, δύο φορές την εβδομάδα να λειτουργούν και σε απογευματινό ωράριο, ενώ τα ραντεβού επιδιώκεται να κλείνονται είτε τηλεφωνικά, στις ίδιες τις υπηρεσίες, είτε ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο τις παρεχόμενες από το πιλοτικό δίκτυο υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας δικαιούνται πολίτες που έχουν νοσηλευθεί και εξέρχονται από κλινικές Νοσοκομείων και χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας υγείας, πολίτες που χρήζουν σχετικής αρωγής ανεξαρτήτως εάν έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και που μπορούν να παρακολουθούνται ως εξωτερικοί ασθενείς, καθώς και άτομα με χρόνια και μη μεταδοτικά νοσήματα, βλάβες και αναπηρίες που χρήζουν βραχείας ή μακροχρόνιας φροντίδας υγείας. Οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να διαβιούν μόνιμα σε Δήμο που εδρεύει Νοσοκομείο ή Μονάδα Υγείας ή σε όμορους δήμους. Οι κατηγορίες των υπηρεσιών είναι: Περίοδος έως 1 μήνα ή έως 10 επισκέψεις Περίοδος έως 3 μήνες ή για έως 30 επισκέψεις Περίοδος έως 6 μήνες ή για έως 60 επισκέψεις Για τους ανασφάλιστους την κύρια ευθύνη φροντίδας τους συνεχίζουν να έχουν τα Νοσοκομεία που τους παρακολουθούν. Σκοπός του πιλοτικού δικτύου είναι ο σχεδιασμός, συντονισμός, οργάνωση και υλοποίηση δράσεων και ενεργειών για την ανάπτυξη του θεσμού της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, η ανάπτυξη διαλόγου για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, καθώς και η μελέτη και διαμόρφωση των εντύπων, των φακέλων ασθενών, του πλαισίου συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, αλλά και διοικητικών διαδικασιών εξυπηρέτησης των πολιτών. Επίσης, επιδιώκεται η διαμόρφωση του περιεχομένου των παρεχομένων υπηρεσιών (ιατρονοσηλευτικών, συμβουλευτικών, ενημερωτικών, κλπ) καθώς και των διαδικασιών παραπομπής, η επιστημονική και λειτουργική διασύνδεση των τμημάτων και υπηρεσιών ή προγραμμάτων κατ΄ οίκον νοσηλείας, με άλλες δομές, αλλά και η ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους φορείς που λειτουργούν σε επίπεδο παροχής φροντίδων υγείας στην κοινότητα (Ο.Τ.Α., εκκλησία, Συλλόγους κλπ). Στόχοι είναι και η ανάπτυξη και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, η ενημέρωση και πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας, των πολιτών, των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, των Συλλόγων, καθώς επίσης και η κατάθεση προτάσεων για ανάπτυξη προγραμμάτων σχετικά με το θεσμό της κατ΄ οίκον νοσηλείας, για χρηματοδότηση αυτών στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Χρονοδιάγραμμα Η πρώτη περίοδος του έργου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, με την κατάθεση σχετικής έκθεσης, η οποία, εφόσον εγκριθεί από τον Υπουργό Υγείας, θα προωθηθεί στο ΚΕΣΥ προς θεσμική ρύθμιση. Η δεύτερη περίοδος του έργου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, που περιλαμβάνει την ενιαία εφαρμογή των διαδικασιών και ρυθμίσεων, από όλες τις Μονάδες Υγείας του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, που εντάσσονται στο πιλοτικό δίκτυο. Παράλληλα, θα αρχίσουν προσπάθειες ανάπτυξης αντίστοιχων δομών σε όλη τη χώρα.
Απόφαση Ξανθού -Κατ’ οίκον Νοσηλεία
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ_Κατ’ οικον Νοσηλεία
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ