Σάλο αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το προσχέδιο νόμου για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης μέχρι την προσεχή Δευτέρα 24 Απριλίου (εδώ).
Σύσσωμη η ιατρική κοινότητα απαιτεί την απόσυρση του κειμένου, κάνοντας λόγο για αναχρονιστικές μεταβολές στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης οι οποίες εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τη δυνατότητα αποτελεσματικής κάλυψης των πραγματικών αναγκών.
«Το Σχέδιο Νόμου είναι αντίθετο με τις διαχρονικές και πάγιες θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου βάσει και των οποίων αντιδράσαμε και σε άλλες μεταρρυθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μ. Βλασταράκος.
Κατά τον ΠΙΣ ο οικογενειακός γιατρός δεν πρέπει να είναι απλώς ένας gatekeeper, αλλά σύμβουλος υγείας, διαχειριστής του φακέλου του ασθενούς και πάροχος προληπτικής ιατρικής. Στην κατεύθυνση αυτή, διεκδικεί την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τους συμβεβλημένους γιατρούς και την αμοιβή τους κατά πράξη και περίπτωση. Άλλωστε, πάγια θέση του ΠΙΣ αποτελεί η άποψη πως η ΠΦΥ θα πρέπει να αναπτυχθεί με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κάτι τέτοιο απαιτεί τη σύναψη συμβάσεων με τουλάχιστον 10.000 γιατρούς πλέον των 5.000 που υπηρετούν σήμερα στο σύστημα, εκτιμά ο κος Βλασταράκος.
Άλλωστε, για τον ΠΙΣ τα αστικά κέντρα υγείας – ως μετεξέλιξη των σημερινών μονάδων ΠΕΔΥ ή με τη δημιουργία νέων – με όλες τις ιατρικές ειδικότητες και τα ανεξάρτητα – από τη λειτουργία των Νοσοκομείων – Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), πρέπει να αποτελούν το βασικό κορμό των δημόσιων δομών στην ΠΦΥ.
«Ουδείς ασθενής – πλην των επειγόντων περιστατικών που διακομίζονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ – πρέπει να επισκέπτεται τα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων χωρίς προηγούμενο παραπεμπτικό από ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα της Π.Φ.Υ.» σημειώνει σχετικά ο Μιχάλης Βλασταράκος.
Ακόμη, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το αποκλειστικό δικαίωμα συνταγογράφησης και σύστασης εξετάσεων προληπτικής ιατρικής από άλλους επαγγελματίες υγείας, πλην γιατρών.
Περαιτέρω συρρίκνωση και αποδόμηση της ΠΦΥ με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, «βλέπει» με τη σειρά της και η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, καθώς διαπιστώνει σοβαρά δομικά προβλήματα χρηματοδότησης, στελέχωσης, αρμοδιοτήτων, κινήτρων και ορθολογικής ευόδωσης του επιπέδου υγείας του πληθυσμού και ικανότητας οργανωμένης διαχείρισης της ασθένειας.
«Ο ετήσιος προϋπολογισμός 51.540 ευρώ ανά ΤΟ.Μ.Υ. καλύπτει οριακά την ετήσια μισθοδοσία 2-3 ατόμων. Με ποιο μηχανισμό θα καλυφθούν οι λοιπές ανάγκες στέγασης, υποδομής και λειτουργίας των ΤΟ.Μ.Υ.;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης, Άννα Μαστοράκου. Όπως επισημαίνει περαιτέρω, η πεπερασμένη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ του Ευρωπαϊκού προγράμματος 2014-2020 δεν εγγυάται συνέχεια ή προοπτική στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση.
Άλλωστε, για την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, η κυβερνητική πρόταση δημιουργεί «ρήγμα» στη θεμελίωση του θεσμού της ΠΦΥ, καθώς δημιουργεί τρεις «ταχύτητες» εργασιακών σχέσεων στο σύστημα: 1) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ΕΣΥ, 2) γιατρό ΤΟ.Μ.Υ. με μισθό επιμελητή Α’ 1500€ και δυνατότητα διενέργειας εφημεριών στις δημόσιες δομές και 3) συμβεβλημένο γιατρό ΕΟΠΥΥ (που επιβαρύνεται με έξοδα διατήρησης δομής, λειτουργίας και υποδομής ιατρείου).
«Το νέο σύστημα προοιωνίζεται εμπόδια στην ελεύθερη επιλογή του γιατρού από τον ασθενή, στην ταχύτητα εξυπηρέτησης, στον απαιτούμενο χρόνο εξέτασης του ασθενούς και στην ποιότητα υπηρεσιών υγείας» υπογραμμίζει η κα Μαστοράκου, καθώς εκτιμά ότι στα ΤΟ.Μ.Υ. θα παρέχονται οι βασικότερες υπηρεσίες υγείας, ενώ παραμένει ασαφής η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες που θα εδράζονται κυρίως στο δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ ή στα κέντρα υγείας (πρώην ΠΕΔΥ). «Πώς θα διασφαλίζεται η ικανοποιητική αντιμετώπιση τακτικών και εκτάκτων περιστατικών από τα ΤΟ.Μ.Υ., όταν είναι γνωστό ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων απαιτείται περαιτέρω εργαστηριακή και απεικονιστική διερεύνηση, γεγονός που θα τους παραπέμπει στα κέντρα υγείας, πρώην ΠΕΔΥ, δίκτυο συμβεβλημένων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή τα Νοσοκομεία;» αναρωτιέται σχετικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας καταγγέλλει το προσχέδιο νόμου της Αριστοτέλους ως συγκεντρωτικό και αναχρονιστικό. Όπως υποστηρίζει πιο συγκεκριμένα, το νέο σύστημα θα παρέχει σε μαζικό επίπεδο υποβαθμισμένες υπηρεσίες χωρίς να αξιοποιεί την υψηλή εξειδίκευση των Ελλήνων γιατρών.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί τώρα να δημιουργήσει νέες αποδυναμωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους» τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άφησε να καταρρεύσουν τα Κέντρα Υγείας και οι Μονάδες του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Καλεί, παράλληλα, τους Συλλόγους Ασθενών να καταθέσουν τις απόψεις τους στο δημόσιο διάλογο.
Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ θα απασχολήσει τη συνδιάσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, στις 22 Απριλίου 2017. Σκοπός είναι η συνδιάσκεψη να καταλήξει σε μια κοινή πρόταση για τη νέα ΠΦΥ, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας, η οποία θα δοθεί στο Υπουργείο Υγείας, τα Κόμματα και τους Φορείς.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ